Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

21. 10. 2021. 21:07 >> 22:54
4

VUKČEVIĆ

"CANU nije pozvana da ima stavove o svim događajima"

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) nije pozvana da ima svoje stavove o svim dnevnopolitičkim događajima, rekao je predsjednik CANU-a Dragan Vukčević u emisiji "Argumenti" na TVCG, povodom pola vijeka postojanja najviše naučne i umjetničke ustanove u Crnoj Gori.

"Nas su prozivali mnogo zbog toga što se ne oglašavamo i ne pojavljujemo, onda kada smo trebali da podržavamo te koji imaju određene stavove po nekom pitanju. Da smo ih podržali, nikakvih problema ne bi bilo", rekao je Vukčević, dodajući da iza Akademije treba da ostaju djela manje nego riječi.

Vukčević ističe da je Crna Gora duboko podijeljeno društvo, te nije izuzetak u odnosu na druga balkasnka društva, ali i ona razvijena ili nerazvijena.

"U toj velikoj i dubokoj podijeljenosti, ne možete očekivati od jedne Akademije da ona unutar sebe nema različita mišljenja o pojedinim događajima, ličnostima ili pojavama", smatra Vukčević.

Vukčević tvrdi da Akademija nije pozvana da ima svoje stavove o svim dnevnopolitčkim događajima.

"O tome svaki akademik, kao i skavi profesor i intelektualac, može da ima svoj stav i da ga javno saopšti. Da li je ta mjera dobro nađena, to je stvar koju mi ne možemo danas da procijenimo. U uslovima duboko političkih podjela nije jednostavno reći  šta je vaš stav ili šta je dobro ili loše", ocijenio je Vukčević i dodao:

"Neko će reći izbjegavaju da se izjasne ili da imaju svoj stav - to će nam uvijek prigovoriti politički ostrašćeni subjekti."

Vukčević je rekao da je CANU institucija koja treba da bude crnogorska i da bude akademija.

"Crnogorska u onom državotvornom smislu, kao institucija građana Crne Gore", istakao je Vukčević.

Vukčević podsjeća da CANU u svom sastavu ima četiri odjeljenja - prirodnih, društvenih, humanističkih i umjetnosti.

"Danas CANU broji 39 članova, od kojih su 32 redovni i sedam vanredni. Imamo i 38 počasnih, a koji imaju status inostranih članova", dodao je Vukčević i najavio da će CANU raspisati izbore za nove članove.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније