Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG [ M.L.B. ]

17. 10. 2021. 15:31   >>  20:11 65

BALABAN ZA TVCG

Cetinjski manastir upisan kao svojina MCP

Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske. To je za Televiziju Crne Gore potvrdio koordinator pravnog savjeta Mitropolije Igor Balaban.

Kaže da su prije nekoliko dana uputili zahtjev kako bi se ispravila greška u listu nepokretnosti koja je napravljena 1996. godine.

Sagovornik TVCG kaže da je tada, umjesto prava svojine, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj dato samo pravo korišćenja Manastira Svetog Petra.

Smatra i da je ovakva odluka Uprave za katastar i državnu imovinu rezultat poštovanja Ustava i zakona, te da je odluka i u interesu građana koji će na isti način moći da ostvare svoja prava pred nadležnim organima.

Da je Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske, saopštio je ranije danas i v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić.

Mitropolija crnogorsko-primorska je prije nekoliko dana uputila zahtjev Upravi za katastar i državnu imovinu kojim je zatražila ispravku greške u listu neprokretnosti koja je, kažu, najvjerovatnije načinjena 1996. godine. Tada je Mitropoliji, tvrdi koordinator njenog Pravnog savjeta, rješenjem dato pravo svojine nad manastirom, ali nije sprovedeno u djelo..

Podsjećamo da je u septembru cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske za brisanje Prijestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Tada je zahtjev odbijen je kao neosnovan za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP.

Vlada Crne Gore je, takođe u septembru, bez održavanja sjednice, donijela zaključke,  u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine. 

 

 

Пратите нас на

Коментари65

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније