Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

16. 10. 2021. 10:25   >>  10:43

Hranu bacamo, a u narodnim kuhinjama sve više korisnika

Svjetski je dan hrane. Crna Gora ga dočekuje sa podatkom Ujedinjenih nacija, da naši građani bacaju najviše hrane u poređenju sa ostalim državama bivše Jugoslavije. Na drugoj strani pandemija korona virusa i ekonomska kriza povećali su broj korisnika u narodnim kuhinjama širom države.

Jedna od narodnih kuhinja u Podgorici, koja se nalazi pri Hramu,već jedanaest godina pruža utočište stotinama ljudi, kako iz Podgorice, tako i sa Cetinja, Bijelog Polja i Berana.

Svakog dana od 10 sati ujutru paketi hrane dostavljaju se na mnogo brojne adrese širom Glavnog grada.

“Samo u Podgorici, imamo oko 300 obroka, svakog dana pojedinaca i porodica svakodnevno dobije svoj obrok. Na Cetinju podijelimo 150 obroka svakog dana, u Beranama podijelimo oko 130 obroka, isto tako u Bijelom Polju”, kazao je za TVCG sveštenik Branko Vujačić.

Za deset godina rada, Narodna kuhinja na Koniku podijelila je preko dva i po miliona obroka socijalno ugroženom stanovništvu. Sada, svakog dana, 305 naših sugrađana zakuca na njihova vrata.

“Dnevno podijelimo 700 obroka u samom objektu se servisira 500 obroka, a 200 obroka se dostavlja na kućne adrese. Od 1. janura 2021. godine povećao se i broj obroka i broj korisnika ”, kaže za TVCG Milena Dujović iz Narodne kuhinje Podgorice.

Hrana koju spremaju je raznovrsna, pa su na meniju svakog dana kuvana jela. Nedjeljom korisnici Narodne kuhinje dobiju slatkiše i kolače, a takva praksa je i tokom praznika.

Hrana koja ostane, podijeli se građanima koji nisu korisnici Narodne kuhinje.

Medojević: Od 2010. za sedam eura povećana socijana pomoć

Crna Gora je danas država siromašnih ljudi, kaže Marina Medojević iz Banke hrane.

“Bez obzira što se na nivou države ne izdavaja mali iznos za socijalu taj iznos je krajnjem korisniku mali i nedovoljan. Socijalna pomoć je negdje mizerna da je mene sramota, od 63 eura do 120 eura za četiri i više članova. Šta vi možete da očekujete sa tim novcem, sa tim je nemoguće živjeti”, poručila je Medojević i dodala da je od 2010. za svega sedam eura povećana socijana pomoć.

“Mi kao država pod hitno moramo da imamo strategiju za borbu protiv siromaštva i rasipanja hrane”, zaključila je Medojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније