Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

15. 10. 2021. 20:44   >>  20:45

LUPA

"Realna opasnost od kompromitacije i gubitka novih dokaza"

Crnogorska javnost svjedok je događaja u posljednjih nekoliko dana, koji jasno ukazuju da postoji realna opasnost od kompromitacije i gubitka novih dokaza u najvažnim tužilačkim predmetima, saopštio je Vladimir Otašević, izvršni direktor Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA .

Posmatrajući genezu problema, kako je naveo Otašević, tužilačka organizacija zavisna je od nezakonitih političkih i kriminogenih uticaja od samog početka djelovanja. On je kazao da je promjena vlasti u Crnoj Gori samo dodatno ogolila sve probleme sa nezakonitim postupanjem pojedinih državnih tužilaca, čija je uloga u nekim predmetima, kako je ocijenio, bila pomoć učiniocima krivičnih djela.

"Imali smo brojne predmete kao što su “Telekom”, “KAP”, “Limenka”, “E-Gambling”, “Možura”… koji zbog traljavih višegodišnjih istraga nikada nisu procesuirani na ispravan i zakonit način. Prije nešto više od mjesec otkriveno je da je nekadašnja vrhovna državna tužiteljka Vesna Medenica opstruirala istragu ubistva glavnog i odgovornog urednika lista “Dan” Duška Jovanovića. Iako imamo uvjeravanja da je taj predmet aktivan, nema naznaka da je do danas nadležno Više državno tužilaštvo saslušalo Medenicu u vezi tvrdnji koje je pred kamerama iznio bivši načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milan Vujanović, a koji je jasno ukazao na koji način je Medenica izvršila opstrukciju istrage", saopštio je Otašević.

On je istakao da u slučaju Duška Jovanovića i dalje postoje ostrukcije. Rekao je da novi postupajući tužioci nevoljno preduzimaju istražne radnje i tako kompromituju nove eventualne dokaze u tom predmetu, iako se zahtijeva brza i energična reakcija nadležnih.

"Predmet ubistva Duška Jovanovića nije jedini u kojem se danas pokazuju anomalije, vezane za djelovanje Državnog tužilaštva Crne Gore, koje je ostalo zarobljeno i zavisno od višegodišnjeg uticaja organizovanog kriminala na ovim prostorima. Tu su i novi slučajevi “Belivuk”, “Pandora papiri”… Promjenom vlasti počeo je u javnost da izlazi prljavi veš i borba pojedinaca (tužilaca), koji žele da rade svoj posao na ispravan i zakonit način sa onim koji to opstruiraju, u tom zatvorenom – učaurenom sistemu", naveo je Otašević.

On je apelovao na parlamentarnu većinu da u što skorijem roku omogući rad novog Tužilačkog savjeta.

"To je nužnost koja je potrebna, kako bi se afirmisala vladavina prava i kako bi se u narednom periodu minimizirala opasnost od kompromitacije i gubljenja novih dokaza u važnim novim i starim predmetima nadležnih državnih tužilaštava", zaključio je Otašević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније