Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

13. 10. 2021. 21:40   >>  21:41 1

CANU PORUČILA

Kompromis potrebniji od uvreda i jakih riječi

Vrijeme u kojem živimo nosi iskušenja koja rađaju dileme i nedoumice, a u vremenu izazova svijest i volja za kompromisom svima su nam potrebniji od jake i uvredljive riječi, saopštilo je Predsjedništvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

Suštinu tog kompromisa, kako su istakli, čini saznanje da se "drugačije ne mora shvatiti kao neprijateljsko, da raskoli nijesu naša vječita sudbina i da nam istraga protivnika nije sveti zavjet".

"Iza onih koji su kroz istoriju otkrili put razvoja ostala je pouka: razboritošću se vodi država, znanjem se čuva mir, ljudskošću se brani čovjek. Upravo danas, samo ta cjelina koju čine država, mir i znanje može otvoriti vrata građanskoj, demokratskoj i evropskoj Crnoj Gori", istakli su iz CANU-a, u obraćanju povodom 50 godina od osnivanja.

U tim, kako navode, dugim, složenim i bolnim procesima CANU "ima naglašenu ulogu i odgovornost u traženju načina da se prošlost učini razumljivijom, a budućnost osmišljenijom i da kultura postane osnova društvenog razvoja i najbolja odbrana crnogorske države".

Jubijel ispunjen nadom

"I ovaj jubilej Crnogorske akademije nauka i umjetnosti je ispunjen nadom da su crnogorsko društvo i crnogorska država sazreli i da sa svojim institucijama streme tome", istakli su u obraćanju.

Uz podsjećanje da je prije 50 godina Zakonom koji je donijela Skupština Socijalističke Republike Crne Gore osnovano Društvo za nauku i umjetnost Crne Gore, iz CANU kažu kako su ga činili ljudi koji su razum uzeli za polazište, stvaralaštvo za poziv, a humanost za cilj.

"Sintezom umnosti, obrazovanosti i humanosti oni su težili očuvanju kontinuiteta i oblikovanju savremenog identiteta  Crne Gore. Društvo za nauku i umjetnost Crne Gore će 1976. godine Zakonom dobiti ime – Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Od tada, riječju i knjigama (više od 700 izdanja), slikama i izložbama (31), tribinama (421) i naučnim skupovima i okruglim stolovima (više od 300), Akademija daje doprinos i teži uključivanju Crne Gore u savremene tokove kulture Evrope i svijeta", navodi se u obraćanju.

CANU temelj savremene Crne Gore

O tome, kako su istakli, svjedoče jubilarna monografija i bibliografija izdanja CANU.

"Zato ove godine crnogorska država i njena kultura obilježavaju značajan jubilej – pedeset godina od osnivanja najviše ustanove u oblasti nauke i umjetnosti u Crnoj Gori, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Vrijeme osnivanja ove institucije bilo je doba kada je podvižnička generacija u Crnoj Gori shvatila ulogu institucija i značaj njihovog osnivanja. Nošena talasom modernizacije, čija je suština bila prosvjetiteljstvo, ona je institucionalno postavljala temelje savremene Crne Gore. Suština tog epohalnog procesa bila je težnja da se prevaziđu ograničenosti, neznanje i provincijalna zatvorenost. Nosioci ove ideje su znali da su upravo institucije mjera civilizovanosti jednog društva i njegove države", navode iz CANU.

Ocjenjuju da je od tog vremena do danas svijet mijenjao svoje lice, a promijenile su se ideologije, režimi, vlasti.

Kapitalni projekti...

"Mnoge države su nestale s političke mape Evrope i svijeta, rađale su se nove i obnavljale nekadašnje. Tako je i Crna Gora, većinskom voljom svojih građana, 2006. godine obnovila svoju državnost, koja joj je nepravedno ukinuta 1918. godine. Takva vremena korjenitih i dubokih promjena rađaju izazove i iskušenja. Akademija je nastojala da na njih ne odgovara ideološkom pripadnošću i partijskom pristrasnošću, već mjerom umnosti i učenosti, što i pripada nacionalnim akademijama. Knjigama koje je objavljivala, naučnim skupovima koje je organizovala, likovnim izložbama koje je otvarala, nastojala je da podrži modernizacijski razvoj crnogorskog društva i njegove države. Kulturu je afirmisala kao najbitniju oblast kontinuiteta i identiteta Crne Gore, a znanje kao prioritet njenog razvoja", navodi se u obraćanju Predsjedništva.

Razvijajući svoju djelatnost kroz 27 međuakademijskih sporazuma s akademijama drugih država i članstvo u devet evropskih i svjetskih akademijskih asocijacija, CANU je, kažu, ušla u evropsku i svjetsku akademijsku mrežu.

"Sa njima je organizovala velike međunarodne konferencije o suštinskim pitanjima savremenog svijeta i položaja akademija u društvu. Unutar Crne Gore, kroz dvadeset tri sporazuma sa najznačajnijim subjektima kulture radila je na objedinjavanju naučnog i umjetničkog potencijala. Trenutno, na kapitalnim projektima, leksikonima, studijama i monografijama od značaja za Crnu Goru radi više od tri stotine saradnika", navodi se u obraćanju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније