Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

04. 10. 2021. 20:07   >>  22:45 7

ĐELJOŠAJ

Šejla vjerovala državi, država je nije zaštitila

Dvadesetosmogodišnjem Iliru Đokaju, osumnjičen za ubistvo nevjenčane supruge Šejle Bakije (19) i ranjavanje njenog oca Šabana Bakaje (42), zaprijećena je kazna u rasponu od 10 godina do kazne dugotrajnog zatvora, kazala je rukovoditeljka operativnog tima za borbu protiv porodičnog nasilja UP Snežana Vujović. U emisiji “Naglas”, TVCG portparol Osnovnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić je ponovio da je državni tužilac donio u potpunosti pravilnu i zakonitu odluku, kada je u avgustu odlučivalo po prijavi Šejle Bakije. Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj, kazao je da je reakcija institucija - sramota. I izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević smatra da tužilaštvo nije adekvatno reagovalo.

Dvadesetosmogodišnjem Iliru Đokaju, osumnjičen za ubistvo nevjenčane supruge Šejle Bakije (19) i ranjavanje njenog oca Šabana Bakaji (42), danas je nakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu određeno je zadržavanje do 72 sata.

Rukovoditeljka operativnog tima za borbu protiv porodičnog nasilja Uprave policije Snežana Vujović kazala je da će o pritvoru za osumnjičenog Đokaja odlučiti sudija za istragu.

"Za ovo krivično djelo koje je kvalifikovano Đokaju zaprijećena je najmanja kazna zatvora 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora", kazala je Vujović.

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić je ponovio da je državni tužilac donio u potpunosti pravilnu i zakonitu odluku povodom prijave iz avgusta ove godine.  

On je kazao da tužilaštvo obezbjeđuje krivično pravnu zaštitu svim građanima, te da je postupano u skladu sa zakonom. "Preventiva nije u nadležnosti tužilaštva", kazao je Radonjić. 

Izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević saopštila je da ona osjeća odgovornost kada kaže ženama da prijave nasilje.

"Ako znamo da država ne može da stane iza njih i zaštiti njihovo pravo na život, a to je osnovno ljudsko pravo i osnovna obaveza države, onda nijesam sigurna da je to dobar savjet", saopštila je Raičević.

Ona je navela da pranje ruku od odgovornosti predstavlja, kako je dodala, patologiju naših institucija.

"Ne znam kako bih to drugačije nazvala. To predstavlja kulturu nekažnjivosti", navela je Raičević. 

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj, kazao je da je reakcija institucija sramota.

"Šejla je vjerovala državi, podnijela prijavu, vjerovala državi, država je nije zaštitila i ona je ubijena. To je tako jasno i precizno", kazao je Đeljošaj i dodao da je u tom slučaju sve crno na bijelo.

Kaže i da je vjerovao da će ODT dozvati pameti i preuzeti odgovornost i reći ko je bio dežurni tužilac.

"Ja sam iskreno očekivao da će biti uhapšen", naveo je Đeljošaj i dodao da se krije ime dežurnog tužioca.

Tužilac Vukas Radonjić je pitao ko krije ime dežurnog tužioca. "Uopšte nije bitno ko je poimenično državni tužilac", kazao je Radonjić i dodao da je tužilaštvo u potpunosti postupilo po zakonu.  

"Tužilaštvo neće gledati da zadovoljni nečiji pojedinačni interes, već će isključivo postupati po Ustavu i zakonu", kazao je Radonjić.

Radonjić: Tužilaštvo se drži zakona

Radonjić je kazao da su jedino oruđe tužilaštva zakoni - Krivični zakon i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Kazao je i da u prijavi nema "grubog nasilja", pod kojim se smatra svako nasilje pod kojim za posljedicu tjelesnu povredu laku ili tešku.

Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, kaže, da je prekršaj kada član porodice prijeti napadom drugom članu porodice.

“Je li ovo prijetnja napadom - jeste izrazita prijetnja napadom, zato je koleginica i ocijenila da je to prekršaj”, kazao je Radonjić.

On je kazao da postoje dvije potvrde da je odluka tužioca pravilna i zakonita.

“Sama u zakonu, Krivičnom zakoniku i Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici i druga u odluci suda, koji je prihvatio da je nadležan, zakazao ročište i donio odluku”, naveo je Radonjić.

On je naveo i da je problem neusaglašenost zakona međusobno i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici sa KZ i sa Istanbulskom konvencijom.

Radonjić je kazao da svaki građanin osjeća empatiju u ovom slučaju te da i sam osjeća isto.

Raičević: Konvencija vas obavezuje da budete proaktivni

Raičević tvrdi da Radonjić nije u pravu. “Mi ovdje imamo uporno nasilje koje ne prestaje imamo prijetnje po život, ko je ikad rekao da ovakve radnje ne predstavljaju grubo kršenje mira člana porodice”, pitala je Raičević.

Kazala je i kada se procjenjuje da li je nešto prekršaj ili krivično djelo, mora se imati u vidu i kontekst.

“Na to nas obavezuje Istanbulska konvencija. Postoji u konvenciji princip dužne pažnje, to znači da se od države očekuje da djeluje proaktivno i da efikasno bez nepotrebno odlaganja procesuira sankcioniše i na kraju izvrši naknadu štete žrtvama bilo krivičnih djela bilo prekršaja. Konvencija vas obavezuje da budete proaktivni”, kazala je Raičević.

Ona je navela i da se moralo imati u vidu da je Ilir Đokaj bio povratnik kada je riječ o nasilničkom ponašanju. Raičević kaže i da je bilo potrebno provjeriti da li on ima oružje.

Đeljošaj: Najveća sramota reći da je odluka tužilaštva bila zakonita

Đeljošaj je kazao da je najveća sramota reći da je odluka tužilaštva bila zakonita.

"Poslije svega što se desilo, samo prekršajni postupak, ja ne znam ima li neko ko može da zaštiti ovo društvo protiv ovakvog tužilaštva. Ima li policije da pokrene istragu", pitao je Đeljošaj. 

Kazao je kako nam se sve ovo može ponoviti, ako nemamo odgovornih. 

"Svakome je jasno da je ovo pogrešna procjena da se ovo kvalifikuje kao prekršaj. Koji prekršaj? Mi smo za banalnije stvari krivično procesuirali ljude u Crnoj Gori. Za jedno pisanje na Fejsbuku", poručio je Đeljošaj.   
On je naveo da je osnovna poruka da nadležni moraju da rade po zakonu i savjesti.

"Mi nemamo ni grižu savjesti nikoga iz tužilaštva za ovo. Mi moramo da se zapitamo gdje mi živimo", poručio je Đeljošaj.  

U toku provjera postupanja dežurnog tužioca

Radonjić je kazao da je postupak provjere postupanja dežurnog tužioca 26. avgusta ove godine u toku.

Sada će, kako kaže, Više tužilaštvo, po nalogu v.d. vrhovnog državnog tužilaštav da utvrdi da li je tako.

“Rukovoditeljka VDT u Podgorici je tražila izjašnjenje i od zamjenika rukovodioca ODT u Podgorici i od državnog tužioca koji je bio dežuran toga dana kada je podnesena prijava. Ta izjašnjena su data, pribavljeni su spisi od Suda za prekršaje izvršen je uvid od njih sve činjenice mi smo dostavili potrebne za odlučivanje. Čekamo sami ishod. Ja vam kažem odluka dežurnog državnog tužioca, koji je bio 26. avgusta ove godine, je potpuno pravilna i zakonita”, poručio je Radonjić.

Raičević: Nije momenat da se samo Tvituje

Maja Raičević je kazala je potrebno sazvati posebnu vanrednu sjednicu Vlade na kojoj će se razmatrati ovakvi slučajevi i na kojoj će se donijeti obavezujuće odluke.

“Nije momenat da se samo Tvituje o tome, ja očekujem da bude nešto što će se konkretizovati. Evo čekam”, zaključila je Raičević.

Raičević i Đeljošaj su poručili da traže odgovornost u ovom postupku.

"Sve institucije moraju da se stave pod lupu. Sva ova priča nema smisla ako se ne utvrdi individualna odgovoronost. Mi nikada do sad nismo imali individualnu odgovornost nekoga ko u ovom lancu nije postupao kako treba, znači taj sistem mora da se uspostavi", zaključila je Raičević.   

 

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније