Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

04. 10. 2021. 09:31   >>  09:39 2

CGO

Vlada da se suštinski posveti prosvjeti

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom Svjetskog dana nastavnika – 5. oktobra, smatra da je neophodna hitna i snažna podrška Vlade nastavnicima koji su ključni akteri obrazovnog sistema, kako bi u potpunosti doprinijeli bržem oporavku sistema od posljedica pandemije, ali i podizanju ukupnog nivoa kvaliteta obrazovanja.

Kako ističu u saopštenju, pandemija korona virusa je značajno urušila, već odavno oslabljen, kvalitet obrazovanja, a Vlada ne preduzima odgovarajuće mjere da ojača nezavidan položaj prosvjetnog kadra i suočavanja sa situacijom u kojoj su se našli zajedno sa svojim učenicima.

"Nije dobro da se nastavno osoblje, nakon skoro dvije školske godine online nastave i maksimuma koje su nastavnici dali u moralnom, pedagoškom i profesionalnom smislu, kao i ugroženog mentalnog zdravlja učenika u zatvorenim prostorima, sada kada im je najpotrebnije slabi na različite načine. Nastavnicima se manipuliše kroz obezbjeđenje norme časova, mnogima se umjesto produžetka ugovora o radu raskidaju radni odnosi na određeno i zapošljavaju novi nastavnici, sa ili bez iskustva, a samo kako njihovi prethodnici ne bi dobili posao na neodređeno. Izostaje analiza individualnog kvaliteta rada i iskustva takvih nastavnika, a nema ni procjene štete koja će nastati po učenike u periodu dok se početnici ne snađu i ne steknu adekvatno iskustvo", navode u CGO.

Nastavlja se i kako dodaju, loša praksa sa asistentima u nastavi za djecu kojima su ti asistenti prijeko potrebni, a imajući u vidu da se radi o djeci sa teškoćama u razvoju i učenju.

"Djeca u najranijim uzrastima i tokom osnovne škole ne bi smjela, i iz pedagoških razloga, mijenjati asistenta što se danas često dešava. Takođe, u vrtićima se daju otkazi asistentima, iako je jasno da oni imaju poseban doprinos u razvoju ove djece. Umjesto da se na različite načine podrži rad ovih asistenata, kao i da se poveća njihov broj kako bi nastava bila jednako dostupna svima, bilježimo negativan trend u svakom pogledu", napominju u ovoj NVO.

Dodaju da nije isplaćena naknada nastavnicima za rad preko norme u vrijeme pandemije kada su odjeljenja dijeljena na dva dijela, pa je i njihov rad bio praktično duplo duži, ali i zahtjevniji.

"Takav odnos resornog Ministarstva direktno gazi i obećanje iz premijerovog ekspozea da će Vlada raditi na 'unaprjeđenju obrazovnog sistema na svim nivoima uz prioritetnu depolitizaciju'. CGO ukazuje da su nastavnici sada izloženi i mnogo većim zahtjevima od roditelja, djece i društva, a ostaju bez podrške, pa čak ni u usavršavanju kako bi se nosili sa tim različitim zahtjevima. Opterećeni su i brojnim administrativnim obavezama što prijeti da suštinu nastave zamijeni formom.
Vlada nije uložila dovoljan napor da nastavu bolje prilagodi uslovima pandemije, a ovakav odnos prema nastavnicima za posljedicu ima prebacivanje dijela posla nastavnika na roditelje. U današnjoj konstelaciji odnosa, djeca ne uče u školi niti za to imaju dovoljno vremena. Obesmišljava se i besplatno obrazovanje, jer roditelji često plaćaju tutore zbog izostalog interesovanja i posvećenosti Vlade ovog važnom sistemu", zaključuju u CGO.

Iz CGO su pozvali Vladu Crne Gore da shvati važnost nastavničke uloge i obrazovanja, i postavi ga suštinski, a ne retorički, na mjesto svojih prioriteta.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније