Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: Dnevne [ I. P. ]

01. 10. 2021. 07:55   >>  07:58 4

KRIVOKAPIĆ OCIJENILA

Povećanje od 12,5 odsto nije dovoljno

Najavljeno povećanje plata zdravstvenim radnicima od 12,5 odsto, odnosno 200 eura ljekarima opšte prakse i 120 medicinskim sestrama u Sindikatu zdravstva smatraju nedovoljnim.

Naime, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić za Dnevne je kazala da je pohvalno što država konačno povećava plate u zdravstvu, ali da to nije ono što su očekivali.

Objašnjava i da se uvećanje zarada mora najprije dogovarati kroz Granski kolektivni ugovor.

Podsjećamo, ranije juče ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović najavili su da će zdavstvenim radnicima u Crnoj Gori od 1. januara naredne godine plate biti uvećane 12,5 odsto.

To znači da će zarade ljekarima opšte prakse biti za 200 eura veće, a medicinskim sestrama za 120 eura.

"To ne može tako. Srećni smo što prvi put neko kaže uvećaćemo zarade. Mi molimo, kumimo, tražimo, ali to je nedovoljno. To nije ono što smo mi očekivali i željeli. Ako ima neka ideja da to bude taksativno i sve više, naravno da ćemo biti zadovoljni. Ono što je u cijeloj toj priči važno je da bi se uvećale zarade, mora da se kroz Granski kolektivni ugovor dogovara, pregovara, da se to sa sindikatima potpiše. Neko sa nama mora da sjedne, da nas obavijesti o tome i da mi pristanemo na tu vrstu povećanja. Sa povećanjem od 12,5 odsto nijesmo mnogo odmakli od početka", istakla je Krivokapić.

Nejasna strategija povećanja

Ona je, takođe, pitala koja je strategija povećanja.

"U okviru struke ima različitosti težine i obima posla koji se radi. Nije isti posao, recimo, doktora higijene ili grudnog hirurga, neurohirurga. Gdje su ekspertski dodaci? Gdje su dodaci za veći i teži obim posla, zaštita na radu", pitala je Krivokapić, napominjući da će odgovore tražiti i na sjednici Socijalnog savjeta koja je zakazana za 11. oktobar.

Krivokapić je pohvalila to što je država prvi put rekla da će povećati plate zaposlenima u zdravstvu. Ipak, naglašava da po tom pitanju ima dosta nejasnoća.

"To je značajno s obzirom da je stvarno do sada uvijek bilo da mi moramo tražiti, mučiti se, pregovarati, prijetiti i različitim oblicima sindikalne borbe ostvarivati uvećanje zarada. To je za pohvalu, ali ako se ovo uvećanje odnosi na cijelu Crnu Goru, onaj koji ima, imaće još više, a onaj koji nema, imaće malo", naglasila je Krivokapić.

Komentarišući izjavu ministra Spajića da će, uz najavljeno povećanje svih zarada od oko 17 odsto, plate zdravstvenim radnicima biti veće oko 30 odsto, ona je kazala da je to dobro, ali da i to treba preciznije odrediti.

"Prvo, ako kažu da je to sljedeće godine, to može da bude i pred kraj godine. U svakom slučaju, moraju se potpisati Granski kolektivni ugovori. Potrebno je imati precizno sve informacije", istakla je Krivokapić.

Pored uvećanja zarada, prema njenim riječima, ono što je bitno zaposlenima u zdravstvu je i stimulacija i nagrađivanje.

"Naši zaposleni rade u kovid bolnicama, nijesu ni centa dobili za taj rad u smislu stimulativnog dodatka. Srećna sam ako mogu da dobiju jer zaista je teško raditi u tim okolnostima, sa takvim teškim bolesnicima, zahtjevnim terapijski, zbog velike količine ljekova koje dobijaju", dodala je Krivokapić.

Šta za ljekare znači ukidanje doprinosa na zdravstveno osiguranje?

Krivokapić je nadležne upitala i šta iz pozicije ljekara znači kada nema više izdvajanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Podsjećamo, iznoseći "Maršalov plan" u utorak, ministar Spajić je najavio da će u narednoj godini biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade.

"Ako se Fond zdravstva finansira iz doprinosa zaposlenih, ako svugdje u svijetu nema više jeftinog i besplatnog, da li se priprema neki oblik drugog osiguranja? U neravnopravnom položaju će biti oni koji su do sada izdvajali sa onima koji sada neće izdvajati. Koji je to paket usluga koji pacijent dobija za to što će država preuzeti na sebe finansiranje za bolesne? Nadam se da postoje određena rješenja i da ćemo ih čuti. Vidim da je Socijalni savjet zakazan za 11. oktobar, a to su neka pitanja koja bih željela da postavim. Srećna sam ako ćemo dobiti zadovoljnog pacijenta, ali sa povećanjem od 12,5 odsto ne možemo imati zadovoljnog zaposlenog", rekla je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније