Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

23. 09. 2021. 15:14   >>  16:42 5

VD STANJE

Rudović na čelu Direktorata za medije

Vlada je danas, na predog ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija Tamare Srzentić, za vršioca dužnosti (v.d.) generalnog direktora Direktorata za medije odredila Neđeljka Rudovića.

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija saopštili su da se Rudović, nakon sprovedenih intervjua, pokazao kao najbolji kandidat koji bi mogao da preuzme upravljanje Direktoratom u narednoj fazi, i najefikasnije odgovori na izazove koji se odnose na medijsku oblast u cjelini.

„Kao i da na jasan i precizan način mapira procese i mjere za unapređenje te oblasti“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da Rudović ima veliko radno iskustvo u oblasti pisanih i elektronskih medija, kao dopisnik, novinar, glavni i odgovorni urednik respektabilnih medijskih kuća.

„Ono što ga je, pored toga, izdvojilo u odnosu na druge kandidate, koji su, takođe, imali respektabilno radno iskustvo u oblasti medija, novinarstva, filma, televizijske produkcije, je njegovo četvorogodišnje iskustvo poslanika kao člana odbora za evropske integracije i za politički sistem, pravosuđe i upravu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, u okviru tih odbora, usaglašavani ne samo propisi iz oblasti medija, nego i iz javne uprave, a čiji je predlagač upravo Ministarstvo, što će doprinijeti osnaženju tima tog resora u cjelini.

Iz Ministarstva su kazali da je Rudović pravnik koji je rukovodio timom od 120 ljudi.

On, kako su naveli, pored poznavanja stanja u oblasti medija, posjeduje stručna znanja u oblasti strateško normativnih poslova i primjene propisa i organizacione i liderske vještine s obzirom na njegovo rukovodeće radno iskustvo.

„Funkcija vršioca dužnosti je privremenog karaktera, pa je prepoznato je da će za vrijeme vršenja dužnosti moći da mapira procese od strateškog značaja u oblasti medija, što je od značaja za ostvarenje strateških ciljeva Vlade i predlaganja mjera za unapređenje“, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora rekli su da je 17. juna objavljen javni poziv za izbor v.d. u Direktoratu za medije.

Na javni poziv, kako su naveli, prijavilo se 18 kandidata i kandidatkinja.

„Nakon analiziranja pristiglih prijava, izabrano je osam kandidata na osnovu navedenih kriterijuma. Kandidati su ocijenjeni po kriterijumima iz javnog poziva“, kaže se u saopštenju.

Proces selekcije, kako se navodi, tekao je u dvije faze koje su uključivale analizu pristiglih prijava i radnih biografija i intervju.

Podsjeća se da je Ministarstvo u prethodnom periodu otvorilo kontinuirani dijalog sa medijskom zajednicom tokom kojeg se Srzentić sastala sa 70 predstavnika medija.

Iz Ministarstva su kazali da je kao rezulatat tih razgovora kreirana Banka potreba medijske zajednice u Crnoj Gori.

Oni su podsjetili da je započeta izrada prve medijske strategije u Crnoj Gori i reforma medijskih zakona.

„Vlada je, na predlog Ministarstva, donijela odluku za pružanje finansijske podrške od 150 hiljada EUR medijima kroz realizaciju konkursa za dodjelu budžetskih sredstava za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u dnevnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama u vezi sa procesom vakcinacije protiv koronavirusa i epidemiološkim mjerama“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da su započete aktivnosti na izradi Pravilnika za Fond za podsticanje medijskog pluralizma i raznovrsnost medija čije osnivanje se očekuje u novembru.

Srzentić, kako je saopšteno, očekuje da će Rudović u narednih šest mjeseci, koliko traje mandat v.d, nastaviti započete aktivnosti kroz jačanje već uspostavljene saradnje sa medijskom zajednicom, Evropskom komisijom i međunarodnim partnerima, nevladinim organizacijama.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније