Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

17. 09. 2021. 17:45 >> 17:45

BOROVINIĆ BOJOVIĆ

Prioritet zaštita zdravstvenih radnika

Strateški prioritet malih zemalja mora biti zaštita zdravstvenih radnika, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, navodeći da su zaposleni u tom sektoru često suočeni sa sindromom izgaranja koji je posebno izražen tokom pandemije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Borovinić Bojović je razgovarala sa ministarima malih zemalja i kazala da i te države dijele zajedničke izazove u zdravstvu.

“To su starenje radne snage, sve veća potražnja za zdravstvenim radnicima, kao i njihovo zadržavanje u javnom sektoru i u ruralnim područjima, zatim intenzivnija mobilnost, potreba za poboljšanjem vještina i stručnim usavršavanjem, niske zarade i vrlo slabe digitalne kompetencije”, rekla je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, neophodno je da rade na tome da imaju kompetentnog, osnaženog i motivisanog zdravstvenog radnika.

“Tokom sastanka predstavljena je Mapa puta za zemlje članice Inicijative malih zemalja Andore, Kipra, Estonije, Islanda, Letonije, Luksemburga, Malte, Monaka, Crne Gore, San Marina i Slovenije, i predstavljeni prioriteti za dalje jačanje zdravstvenih sistema, kroz ujedinjeno djelovanje”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je glavni prioritet da zdravlje bude prioritet na političkoj agenda zemalja u vrijeme koronavirusa, i u periodu oporavka od COVID-a, da se potrebe malih zemalja zastupaju na regionalnim i međunarodnom nivou.

“Naš strateški prioritet mora biti zaštita zdravstvenih radnika, koji su vrlo često bili uznemiravani, suočeni sa sindromom izgaranja koji je posebno izražen sada tokom mjeseci pandemije, kao i ulaganje u jačanje znanja, vještina i kompetencija našeg zdravstvenog osoblja”, istakla je Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva su kazali da je Borovinić Bojović zahvalila Regionalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, Hansu Klugeu na podršci koja je najavljena Medicinskom fakultetu u Podgorici.

“Za reviziju i razvoj novog nastavnog plana i programa, kako bi zdravstveni radnici dobili funkcionalna znanja i kompetencije, kako bi ih pripremili za vrijeme neizvjesnosti i izazova s kojima će se suočiti u budućem period”, dodaje se u saopštenju.

Borovinić Bojović je, kako je saopšteno, istakla značaj digitalnih tehnologija koje imaju potencijal nadopunjavanja i kompenzacije nedostatka ljudskih resursa u zdravstvu.

“Uz podršku SZO postavili smo digitalni pozivni centar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti što je bio primjer uvođenja novih načina efikasne podjele zadataka između doktora i medicinskih sestara”, rekla je Borovinić Bojović.

Kako je kazala, Crna Gora je u saradnji sa SZO pokrenula proces preispitivanja prioriteta, koji će biti obuhvaćeni novom zdravstvenom politikom, za bolje zdravlje i dobrobit svakog građanina u Crnoj Gori.

“Više ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu, korišćenje kvalitetnih podataka za prilagođavanje ciljanih intervencija i praćenje napretka, te podrška otpornim zdravstvenim radnicima, biće okosnica nove zdravstvene politike Crne Gore”, poručila je Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva su kazali da je Borovinić Bojović u ime Vlade Crne Gore potvrdila spremnost da bude domaćin sljedećeg sastanka malih zemalja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније