Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 09. 2021. 20:30   >>  20:34 1

ZAKON U FIOCI

Još se čekaju strože kazne za pedofile

Hapšenje muškarca koji je pri povratku iz škole pratio, potom jurio djevojčicu, ponovo otvara pitanja kako zaštiti djecu od zlostavljanja i da li su kazne adekvatne.

"Danas oko 17:30 sati nepoznata osoba iznenada je prišla mojoj osmogodišnjoj ćerki koja se vraćala iz škole, nedaleko od OŠ Oktoih na Zabjelu u Jerevanskoj ulici. Obratio joj se riječima "Dođi ovamo", zbog čega se ona uplašila i počela da bježi ka našem ulazu. Trčao je za njom sve vrijeme, čak se sapleo dva puta, sve dok nije utrčala u ulaz koji se automatski zaključava zbog interfona", napisao je jedan roditelj prije dva dana, koji je tako putem društvenih mreža, upozorio na opasnost koja prijeti djeci u podgoričkom naselju Zabjelo.

Stanovnici tog dijela grada čuli su za ovaj slučaj i kažu da su uplašeni.

Upozorenja sa društvenih mreža urodila su plodom, pa je policija juče uhapsila tridesetodmogodišnjeg muškarca koji se sumnjiči da je na Zabjelu pratio djevojčice. Ista osoba privođena je nekoliko dana ranije jer je presretao žene i skidao se pred njima. O svemu tome upoznato je i Uduženje Roditelji.

"Saznali smo da je ta osoba već hapšena i služila određene kazne i bila u pritvoru oko mjesec za iste stvari i da se situacija ponovila", kaže izvršna direktorica Udruženja roditelji Kristina Mihailović.

Sličnih situacija bilo je i ranije, pa su građani prije samo pola godine, plišanim igračkama na trgovima i ulicama u više crnogorskih gradova tražili strože kazne za one koji seksualno uznemiravaju i zlostavljaju djecu. Iako su najavljene izmjene zakona, do danas se, kažu u Udruženju Roditelji, ništa nije promijenilo.

"Sredinom juna zakon je stigao u parlament, ali do dana današnjeg nije izglasan, nijesu ni odbori glasali da bi se ispunila procedura koja neophodna da se poslanici izjasne, tako da je to pokazatelj koliko shvatamo te teme važnim, mi ih deklarativno proglašavamo ali kada treba konkretno nešto vrlo smo spori", kaže Mihajlović.

Kazna za silovanje i seksualno zlostavljanje maloljetnika u Crnoj Gori je od jedne do 12 godina zatvora, dok bi novim zakonom, čije se usvajanje čeka, prestupnici mogli ležati u zatvoru i do 40 godina.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније