Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

24. 08. 2021. 09:45 >> 09:46
3

PEN CENTAR APELUJE

Neselektivno pristupati pitanju ugrožavanja prava i sloboda

Crnogorski PEN centar najoštrije je osudio napad na novinarku Tamaru Nikčević. Poručuju da iskazuju protest protiv selektivne pravde koju primjenjuje nova crnogorska vlast koja, kako kažu, minimalizuje i relativizuje svaki vid prijetnji upućenih njenim kritičarima i neistomišljenicima.

"U Risnu je prije dva dana napadnuta istaknuta crnogorska novinarka Tamara Nikčević. Na Nikčevićku je nasrnula muška osoba koja joj je tom prilikom uputila više pogrdnih riječi i kvalifikacija te prijetila fizičkim obračunom. Iako se radilo o jasno izraženoj namjeri napadača, Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru donijelo je odluku da u tome činu nema elemenata krivičnoga djela te da će počinioca goniti prekršajno", navode u saopštenju.

Žalosno je, kako kažu, što ovo nije prvi put da Tamara Nikčević ima problema zbog svojih stavova i zalaganja za slobodno i objektivno novinarstvo, a da crnogorska vlast na to ne reaguje čime ohrabruje nove napade na novinare, intelektualce i kritičare koji ne prihvataju paternalizam Beograda, klerikalizaciju Crne Gore i njeno utapanje u Srpski svet.

"Kao dio asocijacije koji okuplja preko 100 organizacija širom svijeta, Crnogorski PEN centar će o napadu na Tamaru Nikčević i sve većem pritisku kojem su izloženi crnogorski javni i kulturni djelatnici prepoznati kao kritičari vlasti, obavijestiti Međunarodni PEN centar kao i druge relevantne internacionalne adrese, kako bi se međunarodna javnost mogla informisati o grubome kršenju sloboda u Crnoj Gori", poručuju iz Crnogorskoga PEN centra.

Oni su istakli da daju punu podršku novinarki Tamari Nikčević i apelujemo na državne organe da neselektivno pristupaju pitanju ugrožavanja prava i sloboda i konačno počnu da štite interese svih građana Crne Gore, pa i onih, kako navode, koji nijesu klekli pred Crkvom Srbije i njenim aparatom.  

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније