Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

26. 06. 2021. 07:21   >>  07:22

NORMA

Profesorima u srednjim školama prijete otkazi

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore i profesori JU Škole za srednje i više stručno obrazovanje "Sergije Stanić" iz Podgorice uputili su zahtjev Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da izjednače norme časova u osnovnim i stručnim školama, kako dio prosvjetara ne bi ostao bez posla.

U dopisu u koji je Dan imao uvid, a koji su uputili profesori te srednje škole ističe se da podržavaju inicijativu Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore za usklađivanje sedmične norme časova sa normom u osnovnim školama.

"Donošenjem seta zakona iz oblasti obrazovanja 2017. godine sedmična norma časova u osnovnom obrazovanju umanjena je za dva časa i utvrđena na 18 časova sedmično. U vaspitno-obrazovnim ustanovama srednjeg opšteg i stručnog obrazovanja norma časova je ostala od 20 do 22 časa sedmično. Smanjenje obima rada, broja odjeljenja ili broja časova nastave, odnosno broja učenika, uvođenje novih oblika organizacije rada i novih obrazovnih programa, promjene u obrazovnim programima, kao i druge promjene statusa ustanova, uslovile su smanjenje broja zaposlenih, a time i opasnost da veliki broj nastavnika u srednjem obrazovanju ostane, u potpunosti ili djelimično, bez zakonom utvrđene sedmične norme časova", navodi se u dopisu.

Novu školsku godinu u toj ustanovi, kao i u mnogim drugim ustanovama srednjeg obrazovanja, kako kažu, nastavnici će početi sa nepunim normama, odnosno umanjenim zaradama.

Mnogi će, upozorili su, ostati i bez onog minimuma koji im obezbjeđuje opstanak ugovora o radu.

"Iz tih razloga, kao i razloga otklanjanja diskriminacije nastavnikau srednjem obrazovanju u odnosu na nastavnike u osnovnim školama apelujemo na Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, na sve poslaničke klubove, NVO sektor, da podrže ovu inicijativu, kako bi se do početka školske 2021/2022. godine izvršile izmjene člana 107 Zakona o stručnom obrazovanju i na taj način se norma rada u srednjem obrazovanju izjednačila sa normom u osnovnim školama", piše u dopisu.

Pozivaju i kolege iz drugih vaspitno-obrazovnih ustanova da podrže ovu inicijativu i tako doprinesu očuvanju njihovih govora o radu i radnih mjesta.

Iz Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta saopšteno je da su prije 18 mjeseci pokrenuli inicijativu da se izmijeni član 107 Zakona o stručnom obrazovanju, koji se tiče norme časova nastavnika u srednjem obrazovanju.

"Tadašnjem ministru Damiru Šehoviću je dostavljena inicijativa, u nekoliko navrata obavila sam razgovore sa bivšim ministrom, čak je i javno u mnogim izjavama i intervjuima rekao da jeste napravljena diskriminacija, da treba i u srednjem obrazovanju korigovati normu i da će sve uraditi da se to realizuje. Pokrenula sam akciju prikupljanja podrške kod kolega iz srednjeg obrazovanja. Podršku su dala mnoga udruženja nastavnika (Udruženje nastavnika turističke grupe predmeta, Udruženje profesora francuskog jezika, fizičkog faspitanja, pedagoga itd), stručni aktivi iz skoro svih srednjih školau Crnoj Gori. Kolege su se, zaista, u onim teškim uslovima korone, odazvale i dostavljale mi pisane podrške. Početkom ove godine ponovo sam pokrenula i obnovila tu inicijativu zajedno sa Gradskim odborom Sindikata prosvjete, preko poslaničkih klubova, Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport. Dopis je proslijeđen iresornoj ministarki", kazala je predsjednica Udruženja Stanka Vukčević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније