Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 06. 2021. 16:47 >> 16:48
12

ISTRAŽIVANJE DFC

RTCG-u vjeruje 45% građana

Istraživanje Digitalnog-forenzičkog centra pokazalo je da Televiziji Crne Gore vjeruje 45 odsto građana, dok povjerenje u Portal RTCG ima njih 22,6 odsto.

Većina ispitanika navodi  djelimično povjerenje u medije, pokazalo je istraživanje Istraživanje javnog mnjenja – Medijska pismenost i građani Crne Gore.

Povjerenje u televizije izražava 30,8% ispitanika, sa srednjom ocjenom 3,02. U odnosu na podatke iz prethodne godine, prosječna ocjena povjerenja u televizije ukazuje na blagi pad, saopštili su iz DFC.

“Kada je riječ o povjerenju u konkretne televizije, polovina ispitanika, 50,2%, navodi da najviše vjeruje TV Vijesti, a 45 % navodi povjerenje u RTCG. 7,9% ispitanika ocjenjuje da najviše vjeruju drugim televizijama, navodeći Al Jazeera i Al Jazeera Balkans, kao i lokalne televizijske stanice”, saopšteno je iz DFC.

Svaki peti ispitanik (21,8%) iskazuje povjerenje u potrale, što, kako navode, predstavlja rast u odnosu na podatke iz 2020. godine, kada je taj stepen iznosio 14,8%.

“Portali kojima ispitanici najviše vjeruju jesu: Portal Vijesti (47,8%); CDM (29,9%) i Portal RTCG (22,6%). Među ispitanicima uzrasta 18-24 godine, svaki peti (23,6%) navodi da ima povjerenje u društvene mreže, dok se u ostalim uzrasnim kategorijama taj stepen kreće u opsegu 3,9%  do 12,3%”, navodi se u istraživanju DFC.

Istraživanje javnog mnjenja o upotrebi medija i medijskoj pismenosti predstavlja ponovljeno kvantitativno istraživanje, sa ciljem godišnjeg praćenja tendencija i promjena u stavovima i mišljenju građana Crne Gore kada je riječ o kritičkom sagledavanju medijskog sadržaja i upotrebe medija.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku koji je definisan kao slučajni troetapni stratifikovani uzorak.
Procjena uzorkovanja zasnovana je na dostupnim podacima popisa stanovništva iz 2011. godine i procjena o demografskim karakteristikama populacije iz 2020. godine. Uzorak je reprezentativan prema socio-demografskim kriterijumima – region, tip naselja, pol i uzrast.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 04. marta do 05. maja, 2021. Obuhvaćeno je 16 crnogorskih opština, a učestvovalo je 922 ispitanika. Anketiranje „licem u lice“ trajalo je u prosjeku 15 minuta. Za potrebe istraživanja konstruisan je upitnik koji obuhvata šest cjelina: upotreba medija; povjerenje u medije; kvalitet informacija; „lažne vijesti“ i dezinformacije; „lažne vijesti“ i koronavirus;  odgovornost i kontrola informacija.
Margina greške za pojave sa incidencom 50% iznosi +/- 3.23%

Upotreba medija
Televizija je najzastupljeniji medij, a 87.8% ispitanika navodi da televiziju gleda više puta nedeljno ili svakodnevno.

Drugi najčešće zastupljen medij predstavlja internet, te približno 65.0%  ispitanika navodi da svakodnevno ili više puta nedeljno koristi  „onlajn“ medije, poput portala, Youtube-a, društvenih mreža i ostalih izvora dostupnih na internetu.

U odnosu na podatke iz istraživanja sprovedenog 2020. godine, radio i dnevna štampa gube svoju zastupljenost. Radio svakodnevno ili više puta nedeljno sluša 11.5% manje ispitanika u odnosu na prošlogodišnje podatke. Dnevnu štampu čita gotovo jedna trećina ispitanika, i to 11.8% manje u odnosu na podatke iz 2020.godine

Kvalitet dostupnih informacija

Na ukupnom uzorku, 28,1% ispitanika ocjenjuje da su crnogorski mediji objektivni i profesionalni u svom izvještavanju, te da se pridržavaju etičkog kodeksa.

“Svega 2,8% ispitanika ocjenjuje da se mediji u potpunosti pridržavaju navdenih normi, dok 25,5% smatra da se crnogorski mediji uglavnom pridržavaju ovih normi. Gotovo svaki četvrti ispitanik (24,2%) negativno ocjenjuje medijsko izvještavanje u kontekstu profesionalnosti, etike i objektivnosti”, pokazalo je istraživanje DFC.

Da crnogorski medijski sadržaj često ili uvijek ignoriše pojedine događaje ili izostavlja bitne elemente neke vijesti  navodi 38,8% ispitanika.

“40,9% ispitanika takođe ocjenjuje da medijski sadržaj često ili uvijek različito izvještava o istom događaju u odnosu na druge medije. Da medijski sadržaj gotovo uvijek ili često bude uvrijedljiv ili diskriminišući navodi 23,3% ispitanika, a 22,8% ispitanika ocjenjuje da medijiski sadržaj često ili uvijek predstavlja govor mržnje”, saopštio je DFC.

Da mediji utiču na formiranje ličnih stavova o aktuelnim pitanjima navodi 15,1% ispitanika, dok nešto manje od polovine ispitanika (46,6%) navodi da mediji ne utiču na formiranje njihovih stavova. Da mediji svojim izvještavanjem utiču na promjenu toka događaja ocjenjuje 39,4% ispitanika.

Većina ispitanika (81,9%) navodi da poznaje značenje pojma „fake news“ ili „lažna vijest“.

“73,2% ispitanika navodi da su barem jednom primijetili „lažne vijesti“ u crnogorskim medijima. Da svakodnevno ili često primjećuju „lažne vijesti“ navodi jedna trećina ili 34 % ispitanika. Svaki četvrti ispitanik (24,9%) navodi da je teško procijeniti da li je neka informacija u medijima tačna ili ne”, saopšteno je iz DFC.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније