Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 06. 2021. 23:12   >>  23:15 5

MIHAILO

Vlada ćuti na zahtjev za potpisivanje ugovora sa CPC

Od septembra prošle godine, država ne izdvaja sredstva za vjerske zajednice, a Crnogorska pravoslavna crkva uputila je Vladi zahtjev za potpisivanje temeljnoga ugovora, ali odgovora nema, saopštio je mitropolit CPC Mihailo, tokom razgovora predstavnicima UN-a u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz CPC, Crnogorsku pravoslavnu crkvu juče su posjetili Piter Lindberg, rezidentni kooridnator sitema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori i Anjet Lanting, savjetnica za ljudska prava.

Kako navode razlog je bio upoznavanje sa poglavarom Mihailom i pitanjima koja se tiču Crnogorske crkve.

„Njegova svetost ih je upoznala sa svim problemima s kojima se decenijama suočava Crnogorska crkva. Posebno sa sadržinom novoga Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je utemeljio pravni osnov za upisivanje cjelokupne crkvene imovine, ukupne površine od oko 50 kvadratnih kilometara i svih crkava i manstira, na Srpsku crkvu, odnosno, državu Srbiju“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici CPC su se interesovali i za način finansiranja crkve, o čemu ih je mitropolit Mihailo izvijestio, saopštivši da od septembra prošle godine, država ne izdvaja sredstva za vjerske zajednice.

„Očito, s ciljem da se i tih bjednih 4.200 eura koliko je Crnogorska crkva dobijala od države ukinu. Takva mjera je direkno i isključivo uperena protv same Crnogorske pravoslavne crkve“, saopštio je mitropolit CPC.

Visoki gost je, kako se navodi, upoznat i da je CPC već uputila Vladi zahtjev za potpisivanje Temeljnoga ugovora, ali da je Vlada ostala nijema na njega.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније