Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine ]

02. 06. 2021. 06:30   >>  06:33 9

GEGAJ

"Pomirenje u domenu mašte"

Pomirenje u Crnoj Gori je trenutno u domenu mašte i lijepih želja. I danas kao i devedesetih godina čuje se ista retorika ekstremnih političara, što čini dase sada, kao i tada, manjinski narodi osjećaju nesigumimu svojoj državi, iako su dali neizmjeran doprinos da ona danas bude nezavisna i međunarodno priznata demokratska zemlja, ocijenio je u razgovoru za Dnevne novine član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj.

On kaže da je situacija u zemlji ozbiljna.

“Međutim, za razliku od mnogih, vidim svjetlost na kraju tunela. Prvo, zato što se narod probudio i shvatio da puka promjena vlasti nije izlaz iz nastale situacije. I drugo, Evropa, vjerujem, uviđa šta se dešava u Crnoj Gori i da su pojedine zemlje duboko umiješane u događaje u Crnoj Gori. Po mom mišljenju, izlaz je dijalog između pozicije i opozicije, ali na ravnopravnim osnovama. I najvažnije, unaprijediti rad institucija u Crnoj Gori koje su i dosad dokazale privrženost evropskom i evroatlantskom putu”, kazao je Gegaj.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nedavno je na premijerskom satu kazao da je kompetentnost kandidata prvi i osnovni kriterijum za zapošljavanje i napredovanje, odbacujući tvrdnje da ne žele manjine u Vladi, te da je ruka manjinama ispružena. Gegaj kaže da se Demokratska partija socijalista, kao građanska partija, u svom djelovanju maksimalno posvetila afirmaciji građanskog koncepta cjelokupnog društva Crne Gore.

“Svjestan da takav koncept nije moguće postići bez integracije manjinskih naroda, Demokratska partija socijalista, poštujući maksimalno pravo manjina, uključila je njihove predstavnike u sve organe i tijela predstavljanja i odlučivanja u političkom i javnom životu zemlje. Stoga smo upozoravali i aktuelnu parlamentarnu većinu da slijedeći takvu praksu pokaže demokratski kapacitet u stavaranju sličnog ambijenta njegovanjem manjinskih prava. Jer, ako ne bude korektnog odnosa sa manjinama, onda će bilo koja vlast doživjeti najveće osude od demokratskih i svih progresivnih snaga u zemlji i međunarodnoj zajednici, kao i stvaranje nedemokratskog imidža države. Nažalost, danas politički subjekti koji čine većinu u parlamentu ne ulivaju povjerenje partijama manjinskih naroda, ali ni, generalno, manjinama u Crnoj Gori”, ističe Gegaj.

Objašnjava i na čemu temelji svoje tvrdnje.

“I danas kao i devedesetih godina čuje se ista retorika ekstremnih političara, što čini da se sada, kao i tada, manjinski narodi osjećaju nesigurnim u svojoj državi, iako su dali neizmjeran doprinos da ona danas bude nezavisna i međunarodno priznata demokratska zemlja”, kazao je Gegaj.

Kako je istakao, manjinama u Crnoj Gori odgovara da se i ubuduće sačuvaju sva postignuta dostignuća Crne Gore kao moderne, građanske, multinacionalne, multikonfesionalne i multikulturalne države, načela koja su ovjekovječena Ustavom Crne Gore iz 2007. godine i dosadašnjim napretkom Crne Gore.

“DPS će i dalje nastaviti da ukazuje na nedopustiv odnos aktuelne vlasti zbog nespremnosti da doprinosi njegovanju multikulturnih i multinacionalnih vrijednosti, po čemu je Crna Gora bila primjer svim zemljama regiona. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Crna Gora uspjela da u ratnom okruženju sačuva suživot, taj ogromni kapital po kome nas prepoznaju u svijetu. To se ne smije dovesti u pitanje i svaki pokušaj da se preko manjina udari u temelje Crne Gore, ne može proći”, navodi Gegaj.

Prema njegovim riječima, pomirenje u Crnoj Gori je trenutno u domenu mašte i lijepih želja.

“Politički podvig u tom kontekstu je bio kada je tadašnji predsjednik Vlade Duško Marković pozvao sve opozicione stranke da učestvuju u vršenju vlasti, u radu Skupštine, da se dogovaraju sa pozicijom i da preuzimaju odgovornost za vršenje vlasti. Odgovor je bio “ne pada nam na pamet”. I sa podjelom su nastavili i tokom izborne kampanje, iako je retorika bila puna populističkih floskula za pomirenje. Pomirenje je moguće samo u uslovima građanske, multietničke i multikonfesional ne države”, kazao je Gegaj.

Na fudbalskom meču Budućnost Dečić, dio navijača je pogrdno skandirao pristalicama i fudbalerima Dečića, što je naišlo i na osudu rukovodstva kluba…

“Najoštrije osuđujem taj izliv primitivizma, mržnje i vrijeđanje upućene igračima Dečića, ali i jednom narodu. Mislio sam da su iza nas devedesete i da smo se izdigli iz blata nacionalšovinizma. Nažalost, prevario sam se. Hoću da vjerujem da to nijesu pristalice Crne Gore i suživota. Srećom, ima razumnih ljudi pa navijači Dečića nijesu na isti način uzvratili. Koristim priliku da FK “Budućnost” čestitam osvajanje duple krune, a FK “Dečić” na istorij skom uspjehu”, kazao je Gegaj.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније