Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ (AntenaM) ]

26. 05. 2021. 20:58 >> 21:20
1

AMBASADA SAD, PEN CENTAR...

Neprihvatljiv pokušaj zastrašivanja medija

Povodom prijetnji novinarima Antene M oglasila se i ambasada SAD-a u Podgorici, kao i crnogorski Pen centar.

"Zabrinuti smo zbog prijetnji protiv Antene M- još jedan primjer u seriji neprihvatljivih pokušaja zastrašivanja medija. SAD očekuju od crnogorskih vlasti da privedu pravdi one koji targetiraju novinare. Sloboda medija je ključna za demokratiju", saopštili su iz ambasade na Tviteru.

PEN centar: Survavanje svih standarda

Da prethodnih mjeseci svjedočimo survavanju svih standarda koje je Crna Gora postigla u postreferendumskome vremenu, posvjedočili su nam najnoviji ataci na medijske slobode, slobodu javne riječi, prijetnje smrću povodom javno iznijetih stavova, kao i krivične prijave koje nosioci vlasti podnose na temelju sopstvenih protivzakonitih radnji, navodi se u saopštenju Crnogorskog PEN centra, povodom prijetnji novinarima Antene M.

"Za razliku od nekadašnje Crne Gore u kojoj budnome oku civilnoga sektora nijesu promicale ni mnogo benignije pojave, te u kojoj je taj civilni sektor s pravom kritikovao društvene devijacije, muk najvećega dijela današnjega civilnog sektora onespokojava sve javne djelatnike, kao i one koji su se nakon potonjih parlamentarnih izbora nadali tvrdo obećanim medijskim i drugim slobodama. Ambijent u kojem je slobodno prijetiti smrću jednome od najpoznatijih kolumnista u regionu, Draganu Bursaću, osvjedočenome borcu za ljudska i građanska prava, samo zato što kritikuje retrogradnu ideologiju srpskoga sveta, pokazatelj je koliko je Crna Gora danas daleko od evropskih vrijednosti i u kakav je društveni mrak vodi aktuelna vlast. Nema sumnje da takve pojave ohrabruje sama vlast, kao u nedavnome slučaju političkoga progona novinarke Tamare Nikčević, zbog stavova iznesenih u privatnome razgovoru, izvan emisije, a koji su protivzakonito snimljeni i plasirani javnosti. Krivična prijava koja je protiv nje podignuta još jedna je u nizu takvih kojima se žele zastrašiti i javnome linču izložiti oni koji ne pristaju na urušavanje temeljnih vrijednosti savremene Crne Gore i marionetsku politiku aktuelne vlasti", kažu u PEN centru.

U PEN centru navode da u takvome ambijentu ne može biti čudno što se na udaru našao i portal Antena M koji je već godinama, kažu, prepoznat kao medijski prostor u kome djeluju ljudi kojima je na srcu građanska, evropska, prozapadna i civilizovana Crna Gora.

"Kao portal čiji su kolumnisti više doprinijeli rasvjetljavanju zatamnjenih strana crnogorske društvene, crkvene i političke istorije, no većina kulturnih i naučnih javnih ustanova te kao medij prepoznat po visokim profesionalnim standardima – Antena M i njen urednik Darko Šuković očekivana su meta huligana i klerofašista osokoljenih politikom aktuelne vlasti.Pozivamo sve nadležne organe da postupe u skladu sa svojim ingerencijama jer će morati preuzeti odgovornost za novonastalu sve ružniju društvenu klimu u Crnoj Gori. Crnogorski PEN centar oštro osuđuje ovakve pojave i kao i dosad obavijestiće o njima relevantne međunarodne adrese", zaključuje se u saopštenju.

EP: Nadležni da reaguju

Evropski pokret u Crnoj Gori najoštrije osuđuje fašističke i šovinističke prijetnje i napade na glavnog i odgovornog urednika Antene M, Darka Šukovića i kolumniste Dragana Bursaća.

"Zahtijevamo hitnu reakciju nadležnih organa i policije, procesuiranje napadača i zaštitu za predstavnike medija, čija je sloboda izražavanja preduslov za slobodno društvo", navode u saopštenju.

Crnogorski zbor osudio prijetnje 

Crnogorski zbor je saopštio kako najoštrije osuđuje brutalne prijetnje upućene Draganu Bursaću, novinaru i kolumnisti iz BiH i Darku Šukoviću uredniku radija Antena M i njenoj redakciji.

"Takođe je za osudu nedozvoljeno postupanje prema novinarki Tamari Nikčević. Nedopuštivo je da se u demokratskom društvu u kome se podrazumijeva apsolutno pravo na drugačije mišljenje ovako nešto događa. Prijetnje ovakve vrste unose nemir i nesigurnost među građanima što se nikako ne smije dopuštiti. Pogotovo ne u ionako prilično zagrijanoj atmosferi u kojoj se naše društvo trenutno nalazi. Neshvatljivo je i neprimjereno da u 21. vijeku neko nekome prijeti mučenjem i smrću samo zato što o nečemu ima drugačije mišljenje koje javno iznosi. Opasne su to stvari jer dodatno produbljuju naše podjele. Zato očekujemo najhitniju i najenergičniju reakciju nadležnih organa kako bi se akter ili akteri ovih užasnih prijetnji priveli pravdi.Treba da znaju svi koji svojim postupanjima ugrožavaju I urušavaju univerzalne vrijednosti, da je ovo građanska i sekularna, i da će sve progresivne snage svim demokratskim sredstvima znati da odbrane takav sistem vrijednosti", navodi se u saopštenju.

Crnogorski zbor će uvijek veoma energično, kako kaže, osuditi svaki i svačiji postupak kojim se ugrožavaju prava pojedinca na drugačije mišljenje. Kao što će uvijek dosledno i odlučno zastupati interese Crne Gore kao građanske i sekularne države u kojoj ima mjesta za sve, bez obzira na nečiju nacionalnu, versku ili drugu pripadnost.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније