Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 04. 2021. 08:20   >>  08:20 1

ODBIJEN ZAHTJEV

Asistenti u nastavi bez ugovora za stalno

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije prihvatilo zahtjev da 215 asistenata, koji u školama pružaju podršku učenicima sa smetnjama u razvoju, dobiju ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

Iz NVO Naše sunce potvrdili su za Dan da su asistenti dobili odgovor iz tog resora u kome se ističe da ne treba miješati angažman asistenata sa poslovima koje obavljaju nastavnici i učitelji.

Takođe, prosvjetne vlasti su u ovom odgovoru objasnili i da bi prihvatanje ovog zahtjeva značilo i izmjene Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim potrebama.

Iz ministarstva su naveli da je od školske 2017/2018. godine počela praksa da vaspitnoobrazovne ustanove asistente za nastavnu godinu angažuju po ugovoru.

“Razlozi su brojni, počev od toga da broj učenika u vaspitno-obrazovnoj ustanovi varira, a nerijetka su i preseljenja đaka iz jedne škole u drugu. U obzir je uzeta i činjenica da učenici prelaze iz jednog u drugi nivo obrazovanja iz vrtića u osnovnu školu, iz osnovne u srednju. Tokom razvoja može doći do promjene u funkcionisanju učenika. Konačno, osnovni princip angažovanja asistenata je da osamostaljuje dijete, umanjuje njegovu potrebu za ovom vrstom podrške, a ne vezivanje, pasivizacija, segregacija i navikavanje na tehničku podršku”, pojasnili su iz ministarstva.

Asistenti smatraju da za njihovim radnim mjestima postoji trajna potreba, te da je neophodno razmotriti izmjene zakona kako se ne bi više stavljali u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale zaposlene u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Podsjećaju da je u poslednjih nekoliko godina u Crnoj Gori na poslovima asistenata angažovano oko 320 osoba i taj broj se ne mijenja.

“Svjedoci smo da se svake godine povećava broj djece kojima je potrebna pomoć asistenta”, poručuju asistenti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније