Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Radio Jadran, Objavila: M.M.Lj. ]

12. 01. 2020. 14:27 >> 16:01

PROJEKAT OPŠTINE

Stanovi u Sutorini za 22 najugroženije porodice

Opština Herceg Novi i preduzeće Igalopromet holding potpisaće ugovor o kupoprodaji 22 stambene jedinice u Sutorini za izbjegla i raseljena lica. Odluku o kupovini stanova, odnosno saglasnost na kupoprodajni ugovor trebalo bi da podrže hercegnovski odbornici na sljedećoj Skupštini.

Opština se još 2013. godine opredjelila da učestvuje u sprovođenju Regionalnog stambenog programa, kojim je predviđeno rješavanje stambenih pitanja za najugroženije porodice koje su za vrijeme ratnih dešavanja 90-tih godina došle u Herceg Novi i imaju status raseljenih lica, odnosno sada su već dobili crnogorsko državljanstvo ili otpočeli postupak dobijanja stalnog boravišta.

Projektom je predviđena i dodjela građevinskog materijala, odnosno gradnja kuća za 10‐ak porodica koja imaju svoje placeve.

Potpisan je memorandum o saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Direkcijom javnih radova u septembru 2016.

Finansijska podrška za kupovinu 36 stanova u iznosu od milion eura je obezbijeđena iz donatorskih sredstava iz Regionalnog stambenog fonda posredstvom Razvojne banke Savjeta Evrope, a učešće opštine je 150.000 eura.

Pravo vlasništva nad stanovima stiče Opština Herceg Novi. Krajem marta prošle godine rang listu je utvrdila zajednička komisija koju su činili predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, UNHCR, Uprava za zbrinjavanje izbjeglica, Opština i Centar za socijlani rad.

Završena je tenderska procedura za kupovinu stanova, koju je sprovela Uprava javnih radova, te su dobijena 22 stana koja su ispunjavala uslove tendera I stekli su se uslovi za kupoprodaju i dodjelu najugroženijim porodicama.

U narednom periodu biće ponovljena procedura za nabavku presotalih 14 ili više stanova u zavisnosti od raspoloživih sredstava.

“Regionalni stambeni projekat” (RHP) zajednička je inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Cilj inicijative je da se doprinese rješavanju stanja dugotrajnog raseljenja najranjivijih kategorija izbjeglica i raseljenih lica nakon perioda od 1991 – 1995. Godine. Procjenjuje se da će program dostići vrijednost od 584 miliona eura.

U Crnoj Gori ciljnu grupu RHP programa predstavlja 1.777 domaćinstava, odnosno 6.063 osobe, kojima će biti obezbijeđena trajna stambena rješenja kroz lokalnu integraciju u njihovim mjestima raseljenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније