Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

04. 12. 2019. 07:30   >>  07:30

DO KRAJA GODINE

Vlada opet otvara sklonište za žrtve trgovine ljudima

Specijalizovano sklonište za žrtve trgovine ljudima koje će biti licencirano i usklađeno sa svim standardima trebalo bi da bude otvoreno do kraja godine, rekla je za Pobjedu generalna direktorica Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijana Laković-Drašković.

 

Sklonište ove vrste koje je finansirala Vlada zatvoreno je 1. januara ove godine jer "nije bilo licencirano".

"Vrlo brzo će se otvoriti novo. Trebalo bi do kraja ove godine", rekla je Laković-Drašković za naše novine nakon sjednice Odbora za ljudska prava i slobode.

Ona je na sjednici kazala da će kao odgovorna Vlada pronaći rješenje za sklonište, pojašnjavajući da će se naći novi objekat ili će se adaptirati postojeći. Istakla je i daje moguće da neka nevladina organizacija preuzme rukovođenje ovim projektom.

"Žrtve se zadržavaju od dva do pet dana. Vlada će se, ipak, opredijeliti za specijalizovano, a ne zajedničko sklonište za sve, jer je to jedino održivo rješenje", rekla je ona, dodajući da se dio poglavlja 24 tiče upravo trgovine ljudima.

Predsjednik Odbora Halil Duković (DPS) kazao je da nije dobro što se zatvorilo sklonište, podsjećajući daje Crna Gora bila jedina država u regionu kojaga je imala.

Tokom prošle godine Crna Gora je imala svega pet potencijalnih žrtava trgovine ljudima i Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, zbogtoga, stava da ne bi bilo opravdano imati posebno sklonište koje bi zbrinjavalo samo žrtve trgovine ljudima.

"Nego da se smještaju zajedno sa žrtvama nasilja u porodici. Sada imamo dvije žrtve trafikinga radne eksploatacije, dva korisnika koji su u skloništu", kazao je pomoćnik ministra rada Goran Kuševija, ističući daje socijalna inspekcija zadužena da prati rad skloništa.

Istakao je da u državi postoje četiri skloništa za žrtve nasilja u porodici SOS telefon u Nikšiću, Sigurna ženska kuća u Pođgorici, objekat u okviru Dječjeg doma u Bijeloj i Centar za podršku djeci i porodici u Bijelom Polju.

Šefica IOM-ra za Crnu Goru Dušica Zivković nije bila saglasna sa Kuševijom. Rekla je da kao ozbiljnoj državi, izdatak zaspecijalizovano sklonište ne bi trebalo da bude neki problem.

"Država je sklonište preuzela da finansira od IOM-a još 2006. godine. Ako je mogla do 2019. godine da ga finansira, ne vidimo razloga zašto ne bi mogla i ubuduće. Ranije smo mi za sklonište davali 60.000 eura godišnje, toliko je i država preuzela obaveze. Ne može sklonište drugačije da funkcioniše", rekla je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније