Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

23. 10. 2019. 06:38 >> 06:37

NOVINARI IZ CG

Kroz priče i priloge Crnogorcima približili Kinu

U posljednje dvije godine 25 novinara iz Crne Gore posjetilo je Kinu. U svojim izvještajima potrudili su se da približe našim građanima kinesku tradiciju, kulturu i ekonomski razvoj. Na prijemu koji je za njih organozovala kineska ambasada, ambasador ove države Liu Jin rekao da je i ovo doprinos unapređenju odnosa dvije države.

 

Zahvaljujući novinarskom pozivu Biljana Rovčanin, novinarka RTCG, imala je, kako kaže, i sreću i čast da posjeti Kinu čak tri puta. Čini joj se da je svaki put bila iznova lijepa i neponovljiva.

“Uvijek novo iskustvo i drugačiji doživljaj, tako bih ukratko predstavila utiske iz Kine. Upravo to sam se trudila da kroz priče pokažem gledaocima Javnog servisa, ali i da im približim bogatu kulturu, tradiciju i ekonomski razvoj”, kaže Biljana.

Ona je jedan od 25 crnogorskih novinara koji su u posljednje dvije godine posjetili Kinu u organizaciji kineske ambasade u Crnoj Gori.

“Novinari koji su posjetili Kinu u posljednje dvije godine u svojim izvještajima dali su svoj pozitivni i objektivan pogled na Kinu. Odnosi između Kine i Crne Gore se trenutno dobro razvijaju i čini mi se da treba da ih unapređujemo, a ovakve razmjene i posjete su doprinos tome”, kaže ambasador Kine u Podgorici Liu Jin.

A iskustvo kaže da koliko god da znate o Kini tek kad je posjetite shvatite koliko zapravo ne znate.

“Pritisne vas istorija, pritisne vas novotarije, služili vas roboti, išli na kinseki zid, potpuno sam promijenio mišljenje o Kini, jer sam mislio sam da je mnogo manje napredna nego što sam vidio”, kaže novina Dnevnih novina Mili Prelević.

“Kina sa svojim vrijednostima, tradicionlana carska drevna i suprmoderna, vrlo dobro zna da gradi odnose sa svima pa i sa Crnom Gorom i želi da promijeni to uvriježeno mišljenje ako postoje predrasude i njoj, a ovdje kod nas kako bolje nego preko novinara”, smatra novinar RTCG Danijel Garić.

Novinari koji su posjetili Kinu rado bi je, kažu, vidjeli opet, a preporučuju svima koji mogu da odu na putovanje, kako kažu, za pamćenje.

Marija Radulović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније