Друштво

[ PR Centar; Objavila: M.M ]

11. 09. 2019. 21:05   >>  21:12

ZA OBLAST INVALIDNOSTI

Potrebno jedinstveno tijelo vještačenja

U Crnoj Gori je neophodno formirati jedinstveno tijelo vještačenja, kada je oblast invalidnosti u pitanju, koje bi osobama sa invaliditetom (OSI) olakšalo postupak ostvarivanja prava shodno zakonskoj regulativi, ocijenjeno je na nacionalnom forumu Caritasa Crne Gore.

Nacionalni forum „U potrazi za inkluzijom- Sojalna inkluzija osoba s invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama“ organizovan je u okviru projekta SOCIETIES kojeg finansira Evropska unija.

Direktor Caritasa Crne Gore, Marko Đelović, kazao je da se projekat domantno bavi kreiranjem mogućnosti i novog okvira za socijalnu integraciju OSI i osoba koje imaju problema sa mentalnim zdravljem.

„Projekat je višegodišnji. Ulazi u završnu fazu i traje do kraja ove godine. Realizovan je kroz nekoliko pravaca. Jedan od elemenata koji smo implementirali tokom ovog četverogodišnjeg perioda su obuke koje su bile na raspolagnju organizacijama civilnog društva, kako bi unaprijedili svoje kapacitete za aktivnije učešće u ovoj oblasti“, rekao je Đelović.

On je kazao da je drugi segment projekta promocija prava i mogućnosti OSI i osoba koje imaju problema sa mentalnim zdravljem, kroz kampanje koje se godišnje realizuju povodom 10. oktobra Međunarodnog dana mentalnog zdravlja i 3. decembra Međunarodnog dana OSI.

„Prošle godine smo realizovai kampanju „Svakome može da se desi“, kao i spot „Pričaj mi o tome što mogu, ne govori mi što ne mogu““, naveo je Đelović.

On je ocijenio da predrasude i stigmatizacija predstavljaju veliku prepreku za potpuno uključivanje i socijalnu integraciju OSI i osoba koje imaju problema sa mentalnim zdravljem.

Savjetnica ministra zdravlja, Senka Klikovac, kazala je da Crna Gora i sektor zdravlja imaju dobar normativni okvir, „ali se možemo svi zajednički zapitati da li se oni implementiraju na način kako su i usvojeni“.

„Imate nedostataka u implementaciji, ne zato što to neko želi, nego vjerovatno u određenim segmentima imamo i malo neznanja i nesnalaženja. U zadnje vrijeme, u Vladinom i nevladinom sektoru, dosta je mladosti, ali mladost mora da zna da mora da čita i da bude upoznata sa normativom, jer nije sve u znanju jezika. Najbitnije je poznavati sistem“, istakla je Klikovac.

Prema njenim riječima, poznavanjem sistema države „niko neće imati prepreku u implementaciji zakona“.

Klikovac je, govoreći o registru lica sa invaliditetom, podsjetila da je on predviđen Akcionim planom za 2020.godinu, „bio je predviđen za ovu godinu, vjerovatno će biti predviđen i za narednu godinu“.

„Neko smatra da je registar u nadležnosti Ministarstva zdravlja. Mi u resoru smatramo da registar lica sa invaliditetom ne može biti u resoru Ministarstva zdravlja. Činjenica je da sektor zdravlja liječi, a ne vodi evidencije. Evidencije vodi Institut za javno zdravlje, odnosno regitar bolesti i druge stvari iz sektora zdravlja“, navela je Klikovac.

Ona je pojasnila da se pod registrom ne podrazumijeva samo vođenje evidencije, „nego i nadležnost utvrđivanja invaliditeta kod osoba, utvrđivanja procenta invaliditeta kod jednog istog organa za sve građane Crne Gore koji imaju invaliditet i na osnovu tog jedinstvenog dokumenta da mogu u državi a ostvaruju sva prava koja su propisana svim propisima što je i cilj države“.

„Ako Vlada Crne Gore presječe traku i bude to Ministarstvo zdravlja vjerujte da ćemo iznaći rješenje“, istakla je Klikovac.

Direktor Udruženja paraplegičara Bar, Slavko Vučićević, podsjetio je da se projekat SOCIETIES realizuje četiri godine, navodeći da je u tom periodu realizovan veliki broj aktivnosti.

„Aktivnosti koje su realizovane u okviru projekta bile su veoma zahtjevne i značajne za oblast invalidnosti i za ukupno poboljšanje položaja OSI kako pojedinačno tako i kroz organizacije civilnog društva“, naveo je Vućićević.

On je kazao da je održano i sedam trening sesija u okviru Programa za izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva, koji je projektna aktivnost u okviru projekta.

Vućićević je ukazao da dugi niz godina pokušavaju da utiču na donosioce odluka i kreatore politika da, kako je rekao, shvate da je neophodno formirati jedinstveno tijelo vještačenja, kada je oblast invalidnosti u pitanju.

„Danas se suočavamo sa situacijom da smo opredijeljeni da se javljamo na razne komisije u postupcima ostvarivanja određenih prava. To su komisije pri centrima za socijalni rad, komisija Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, komisija biroa rada i sve to komplikuje procedure i proces ostvarivanja određenih prava i OSI predstavlja određeni teret“, rekao je Vućićević.

Prema njegovim riječima, formiranjem jedinstvenog tijela vještačenja pomogli bi OSI i olakšali im sam postupak ostvarivanja prava shodno zakonskoj regulativ,i a ujedno bi imali i jedinstvenu bazu podataka iz koje bi svi organi i instuticije crpili podatke“.

On je ocijenio da se stanje popravilo, ali da ima, kako je rekao, dovoljno prostora još da se radi na određenim poboljšanjima.

Predstavnica Ministarstva zdravlja, Mira Radović, ocijenila je da su edukacije kadra u instuticijama neophodne, kako u socijalnim, tako i u zdravstvenim instuticijama, navodeći da su one neophodne u cilju da se socijalizacija dovede na veći nivo kako bi zaposlenima olakšali rad.

„Te aktivnosti su u toku. Projekat se obrađuje, tako da možemo očekivati da će te edukacije našeg kadra ubrzo početi“, rekla je Radović.

Izvršna direktorica SOS telefona Podgorica, Biljana Zeković, kazala je, predstavljajući predloge praktičnih politika za poboljšanje socijalnog uključivanja osoba sa invaliditetom i mentalnim poremećajima u Crnoj Gori, da su članovi radnih grupa, koje su bile u osam crnogorskih gradova, razrađivali ideje i akcije koje bi trebalo u budućnosti sprovesti.

„Ovaj dokument namijenjen je Vladi, državnim institucijama, ali i nevladinim organizacijama i pruža sjajnu alatku na koji način se može situacija u ovoj oblasti poboljšati. Članovi radnih grupa bili su predstavnici kako samih ciljnih grupa tako i svih relevantnih državnih organa i institucija zaduženih da se bave ovom problematikom“, navela je Zeković.

Ona je kazala da su članovi radnih grupa ocijenili kad su u pitanju arhitektonske barijere da postoji određeno poboljšanje, „ali je još uvijek pristup kada su u pitanju kretanje, boravak i rad OSI nedovoljno odgovarajući i nisu u skladu sa nacionalnim propisima koji su trenutno važeći“.

„Situacija je podjednako zabrinjavajuća kao kada su u pitanju državne insitutucije zakonodavne i izvršne vlasti, tako i kada su u pitanju javne ustanove škole, i stambeni objekti na lokalnom novou“, istakla je Zeković.

Ona je rekla da na lokalnom novu nedostaju javne politike koje bi jasno definisale šta su uloge i zadaci „kako lokalne samouprave tako i svih ostalih u procesu“.

Zeković je kazala da su zbog specifičnog života troškovi života OSI veći, kao i da majke koje imaju djecu sa smetanjama u razvoju najčešće napuštaju posao da bi mogle da im se posvete.

Ona je kazala i da je izostala podrška roditeljima koji su osobe sa invaliditetom.

Govoreći o servisima podrške, Zeković je rekla da ih je nedovoljno, da su prilično opšteg karaktera i da samo djelimično pokrivaju potrebe OSI.

Ona je kazala da je stigma prema osobama koje imaju mentalne smetnje i dalje prisutna.

Predsjednica Udruženje paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac, Milka Stojanović, kazala je da je opšti cilj zaštitne radionice, organizovane u okviru projekta, bio povećanje zapošljivosti i osposobljenosti osoba s invaliditetom na tržištu rada u Bijelom Polju.

„Ključni rezultati ovog projekata su unapređenje rada u zaštitnoj radionici, nabavkom četiri profesionalne mašine za šivenje trenerki i košulja, osposobljavanje pet OSI za zanimanje konfekcionar, a svih pet žena danas radi. U zaštitnoj radionici, zbog smanjenja broja radnika, zaposlena su samo dva radnika koja su prošla ovu obuku“, navela je Stojanović.

Ona je poručila da je za održivost tog projekta, neophodna pomoć države u obezbjeđivanju, kako je navela, osnovnih fiksnih troškova.

Predsjednik Udruženje slijepih za Bar i Ulcinj, Veselin Joketić, kazao je da su tom Udruženju dodijeljena finansijska sredstva za realizaciju servisa podrške slijepim licima, u trajanju od 16 mjeseci.

„Tokom realizacije projekta, na period od 12 mjeseci, zaposlena su dva personalna asistenta koja su pružala personalnu asistenciju za 12 osoba, iako je projektom bila predviđena pomoć za deset osoba. Asistencija je pružena prvenstveno članovima koji žive sami ili sa supružnicima lošijeg zdravstvenog stanja. Po završetku ovog projekta, nastavli smo sa njegovom održivošću“, rekao je Joketić.

Savjetnica za međunarodne odnose u Savezu slijepih Crne Gore, Katarina Bigović, navela je da je cilj projekta „Taktilnom štampom do inkluzije“ bila mogućnost pripreme i štampe određenih proizvoda u marketima, na Brajevom pismu

„Projektom smo željeli i da zaposlimo OSI, tako da je šest osoba oštećenog vida prošlo program obuke za rad na Brajevom štampačima, a njih troje je nastavilo sa radom. Ono što je dobro u našem projektu je održivost i tri osobe su nastavile sa radom. U štampariji se ne bavimo samo izradom naljepnica i brošura za proizvode, već i štampanjem materijala na Brajevom pismu kako bi određene informacije bile dostupne našim članovima i svim osobama oštećenog vida“, rekla je Bigović.

Predstavnik Udruženje roditelja, djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”, Slobodan Vuković, pojasnio je da su polaznici obuke za uzgajanje cvijeća prošli sve faze uzgoja.

„Cilj nam je bio da osposobimo i zaposlimo OSI, sa umanjenim intelektualnim sposobnostima. Oni su, u toku obuke, imali teorijsku i praktičnu obuku u trajanju od dva mjeseca po 40 časova. Tokom realizacije projekta zaposlili smo četiri osobe za godinu, iako je bilo planirano tri, a nakon njegovog završetka, jedna osoba je nastavila sa radom“, kazao je Vuković.

Predsjednik Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju Ulcinj, Rizaja Dervišaga, rekao je da je cilj projekta bio obučavanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju o oblikovanju gline.

„Toplina gline je jedna vrsta terapije za djecu sa posebnim potrebama, a tokom projekta smo dobili repromaterijal neophodan za rad, kao i stolove za izradu. Težnja našeg Udruženja tokom projekta je bila da zaposlimo na duži period dvoje do četvoro djece sa posebnim potrebama“, kazao je Dervišaga.

Predsjednica nevladine organizacije „Nova šansa u Novom“, Vesna Odalović, navela je da je ta NVO, tokom realizacije projekta „Recikliramo papir i zapošljavamo OSI“, reciklirala otpadni materijal iz njihove digitalne štamparije.

„U okviru tog projekat potrudili smo se da našu ideju o reciklaži papira sprovedemo kvalitetnije i osmislili smo jedan reciklažni centar. Osnovna djelatnost je bila reciklaža papira, dnevne štampe i kancelarijskog materijala. U toku projekta zaposleno je sedam lica sa evidencije našeg Biroa rada u Herceg Novom, od čega su četiri bile OSI“, pojasnila je Odalović.

Nacionalni forum je organizovan u okviru projekta SOCIETIES, regionalnog projekta kojeg finansira Evropska unija.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније