Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

16. 08. 2019. 22:15 >> 22:14

IVANOVA KORITA

Organizovan prvi "Kamp za zeleni Lovćen''

Aktivna zona i Izviđački klub "EHO'' organizovali su na Ivanovim koritima, od ponedjeljka 12. avgusta do četvrtka 15. avgusta, prvi Omladinski kamp za zeleni Lovćen. Kamp je organizovan u okviru Inicijative za zeleni Lovćen koja ima za cilj prikupljanje novca za nabavku sadnica javora i bukve za pošumljavanje nacionalnog parka Lovćen.

NVO Aktivna Zona je saopštila da je cilj kampa bio da okupi grupu mladih ljudi od 18 do 35 godina iz cijele Crne Gore i upozna ih sa prirodnim bogatstvima nacionalnog parka, kao i njegovim kulturno-istorijskim značajem.

"Učesnici/ce Kampa su imali priliku da učešćem doniraju novac za nabavku pomenutih sadnica i ovom prilikom je prikupljeno nešto više od 300 eura. Međutim, veći uspjeh Kampa se ogleda u prepoznavanju važnosti djelovanja čovjeka na ponovnom uspostavljanju prirodnog balansa, odnosno revitalizacije požarima uništenih djelova parka, te očuvanju staništa velikog broja biljnih i životinjskih vrsta", navodi se u saopštenju.

Prvog dana održano je predavanje u Centru za posjetioce Nacionalnog parka Lovćen o flori i fauni Lovćena, kao i endemskim vrstama kojima prijeti nestanak ukoliko se ne preduzmu korake u sprečavanju dalje devastacije prostora u parku. Narednog dana, organizovano je i predavanje o selektivnom odlaganju otpada, odnosno recikliranju, a izviđači iz Izviđačkog kluba ,,EHO'' upoznali su učesnike Kampa sa vezivanjem korisnih čvorova, korišćenih u izviđaštvu i svakodnevnom životu.

"Gost kampa bio je biolog Vuk Iković, iz organizacije KOD, koji je održao predavanje ,,Čovjek i šuma''. Iković je govorio o balansu između čovjeka i šume, odnosno međusobne povezanosti, te materijalnim i nematerijalnim koristima zdrave šume za društvene zajednice. Kada je riječ o Lovćenu, Iković je zaključio da je uplitanje čovjeka u ponovno oživljavanje požarima uništenih djelova parka neophodno, kako bi se spriječila dalja devastacija koja bi na duži period izazvala posljedice za cijelu okolinu, promijenila klimatske uslove i na kraju uticala na staništa čovjeka", piše u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније