Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

25. 01. 2019. 16:37   >>  16:30

CG I BIH

Najbolja saradnja protiv kriminala, migracija i u turizmu

Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju odličnu saradnju na svim poljima, a naročito u borbi protiv prekograničnog kriminala i migracija, i turizmu. To je na panel diskusiji poručio šef diplomatije Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina pokazale su, na primjeru Sutorine, kako se na diplomatski način, i obostrano zadovoljstvo, može riješiti otvoreno pitanje. Ostaje da predsjedništvo imenuje novog ambasadora iz Sarajeva. A nakon što je u Beču stavljen potpis i na to, tada sporno pitanje, odnosi dije države, kako naglašava šef diplomatije Bosne i Hercegovine, ako se tako može reći, idealni su. Dokaz su tome i turistički pokazatelji.

"Značajan je porast turista iz BiH u Crnu Goru isto tako u drugom smjeru", kazao je Crnadak.

Upravo je bezbjednost na Balkanu, gdje je, kako Crnadak ocjenjuje, varnici lako da sijevne, pitanje koje je goruće, ne samo danas, već, svjedoci smo, proteklih decenija. Zato federacija, doduše ne konsenzusom, teži članstvu u NATO-u. Ipak, gost Atlantskog savjeta Crne Gore, u jedno je uvjeren, rata na prostoru BiH i bivše Jugolavije više neće biti.

"Rata na prostoru bivse Jugoslavije sigurno neće biti. Sada postoji drugi koncept bezbjenosti", kazao je Crnadak.

Optimista je Crnadak i kada je u pitanju proširenje Evropske Unije na Zapadni Balkan. Ne misli da se Brisel otuđio, već je, smatra, posrijedi predizborni period.

Šef diplomatije BiH govorio je i o problematizovanju Dejtonskog sporazuma. Nema, smatra, za federaciju trenutno boljeg rješenja. Kaže i da se otvaranjem novih tema, poput imena Republike Srpske, pažnja i energija skreću sa životnih na političke i nacionalne teme. Komentarisao je slučaj ubistva mladića Davida. Uvjeren je Crnadak da su na tom slučaju institucije pokazale da nemaju kapaciteta , te da nije u pitanju politizacija, već teška roditeljska borba za pravdu.


Jelena Otašević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније