Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

15. 01. 2019. 08:03 >> 11:23
23

CETINJANI NA VRHU KILIMANDŽARA

"Strpljenje penje najveće planine"

"Danas smo tu, samo nekoliko koraka od vrha planine iz naših snova," rekao nam je uzbuđeno 6. januara uoči polaska Dušan Kaluđerović, predsjednik planinarskog kluba “Soko” sa Cetinja, sumirajući sve ono što je prethodilo usponu na najveći vrh u svijetu. Danas već, tročlana ekspedicija, Dušan Kaluđerović, Dijana Borozan i Bojan Ćuković može da se pohvali da su uspješno obavili misiju.

Kaluđerović za Portal RTCG priča kada je i kako odlučio da ostvari dječački san.

"Slika visoke planine, prekrivene snijegom, ispod koje se pruža nepregledna, zelena ravnica, koja vrvi od života. Mašta da jednog dana koračam padinama te planine, uvela me u svijet planinarenja. To je bio Kilimandžaro,“ kaže Dušan, koji planinarenje voli čitav život.

Nakon završetka srednje škole, počeo je aktivno da planinari.

"Svi planinarski izleti i ture koji su se u početku zasnivali na rekreativnim usponima po vrhovima Lovćena, prerasli su kasnije u jednu ideju da zajedno sa prijateljma oformim planinarski klub "Soko", kaže Dušan, i dodaje da je tako, nakon mnogo tura koje je vodio u Crnoj Gori, ali i inostranstvu, odlučio da ostvari san - da osvoji Kilimandžaro.

Dušan priča da su ideju razrađivali tokom posljednje dvije godine, ali da su se aktivno spremali osam mjeseci.

"Intenzivna komunikacija sa operaterima iz Tanzanije, ali i zahtjevne psihofizičke pripreme, kako bi se sve iznijelo na valjan način trajale su mjesecima. Zahvaljujući tome, naša prva ekspedicija, van evropskog kontinenta, trajaće 16 dana, od čega će sedam dana biti rezervisano na uspon i spust sa planine, dok ćemo ostatak vremena iskoristiti da obiđemo Tanzaniju,“ kazao je Kaluđerović.

"Definitivno je Kilimandžaro planina koja se oduvjek nalazila na našem spisku planina koje želimo da osvojimo“, kaže on i dodaje da su baš zato usmjerili sve aktivnosti da u tome i uspiju.

Nije bilo lako prikupiti novac, iskren je Kaluđerović. Jaka želja ipak je pobijedila i pokazala da ono što se mnogo godina činilo neostvarivim, ipak može da se obistini.

"Nakon formiranja našeg planinarskog kluba, za prvu turu smo simbolično izabrali planinu Garač, koja je kod nas poznata i kao crnogorski Kilimandžaro. Troškovi za ekspediciju afričkog Kilimandžara su prilično visoki. Iznose oko 3000 eura."

"Upornost je ključ uspjeha. Veći dio troškova ćemo pokriti iz sopstvenih sredstava, ali dio troškova pokriće i Klub. Zahvaljujući pojedinim sponzorima i donatorima, od Kluba do Prijestonice Cetinje, te brojnih privrednika... lakše ćemo pokriti troškove ovog puta“, iskren je on. 

Zabilježili su brojne uspone u Crnoj Gori, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, a sredinom prošle godine uspješno su se popeli i na najviši vrh Evrope, Elbrus (5642m).

 

"Cjelokupne pripreme bazirale su se na jačanju mentalne snage i kondicione spreme za realizaciju uspona poput Kilimandžara“.

 

Manjak kiseonika izraženiji je sa porastom nadmorske visine, i počinje se značajno osjećati na visinama iznad 3000 metara. U takvim uslovima, kažu planinari, i organizam drugačije reaguje, pa je potrebno odraditi kvalitetne aklimatizacije prije završnog uspona.

Za Portal RTCG, Kaluđerović kaže da njegov najveći strah nije bio odazak u nepoznato, već izazov da upozna sebe na pravi način.

"To će biti prilika da vidimo kako reagujemo u situacijama koje nijesu svakodnevne, i na koji način se prilagođavamo sredini. Na putovanjima ovog tipa čovjek najbolje ruši sve barijere, i uspostavlja još čvršće konekcije sa ljudima sa kojima planinari,“ kaže Dušan.

U razgovoru otkriva i da je njegova porodica bila vrlo skeptična prema želji da osvaja najviše vrhove. Sada, međutim, kroz osmjeh kaže da su njegovi najbliži uzbuđeni više od učesnika ekspedicije.

"Tokom prvih godina mog planinarenja porodica je u određenoj mjeri iskazivala protivljenje prema takvim aktivnostima koje sa sobom, prirodno, nose veliki rizik, međutim kako su se vrhovi nizali, a njihovo i moje znanje o svijetu planinarenja, raslo iz dana u dan, i podrška je bivala sve veća. Zajedno stvaramo i razvijamo moje ideje o budućim projektima. Tako da smo ideju o usponu na Kilimandžaro zajedno razmatrali. Stičem utisak da su moji roditelji danas ushićeniji kada treba da osvojim neki vrh, nego što sam ja,“ kaže Dušan zadovoljno.

Veliki broj crnogorskih planinara već je pohodio padine Kilimandžara.

"S obzirom na to da kao klub nastojimo da održavamo čvrste planinarske veze sa drugim klubovima iz Crne Gore, svi savjeti koje smo dobili će nam biti od velikog značaja, tokom realizacije naše ekspedicije. Upozorenja su se uglavnom odnosila na tempo uspona, jer što budemo smireniji i uporniji tokom uspona, veća je vjerovatnoća da se domognemo vrha“, kaže Kaluđerović.

Ipak, Dušan zaključuje da se od samog starta vode onom poznatom: "Strpljenje penje najviše planine"!

Milica Mandić

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније