Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

01. 01. 2019. 08:50   >>  08:27 10

POČETKOM 2019.

Cetinjski planinari pokoriće Kilimandžaro

Članovi sportsko- planinarskog kluba "Soko" sa Cetinja početak 2019. obilježiće ekspedicijom na Kilimandžaro, što će ujedno biti i njihova prva samostalna ekspedicija van evropskog kontinenta.

Za ovaj put spremna su tri člana kluba koja su se tokom prethodnih šest mjeseci intenzivno pripemali za ovaj veoma zahtjevan poduhvat.

Oni očekuju da će put biti uspješan i da će se nakon šest dana uspona naša zastava zavijoriti na najvisočijoj planini Afrike ,čime će na najbolji način obilježiti pet godina rada.

Predsjednik planinarskog kluba “Soko” Dušan Kaluđerović kaže za Radio Crne Gore da će ekspedicija Kilimandžaro trajati 16 dana i da su se veoma dobro pripremili poslednjih šest mjeseci . Dodao je i da će uspon na planinu trajati šest dana, dok je jedan dan predviđen za spuštanje .

“Aktivno smo radili na podizanju naše kondicione spreme, a veoma je bilo važno i psihički se pripremiti kako bi ekspedicija bila završena na kvalitetan način. Pripreme smo radili uglavnom na teritoriji Crne Gore i na masivu albanskih Prokletija. Imali smo sreću i da odradimo dio priprema u sniježnim uslovima, s obzirom da je u proteklom periodu bilo dosta snijega na našim planinama. Sproveli smo i različite kardio treninge, a bilo je neophodno obaviti i dosta medicinskih pregleda “, rekao je Kaluđerović dodajući da je ekspedicija i finansijski zahtjevna te da po članu košta tri hiljade eura.

“U tu cijenu uračunata je avionska karta ali i taksa za ulazak u nacionalni park Kilimandžaro koja je veoma skupa. Imali smo podršku i pomoć od privrednika i ljudi dobre volje, a posebno nam je važno što nas je podržala Prijestonica Cetinje”-istakao je Kaluđerović.

On je podsjetio da je iza planinarskog kluba “Soko” pet godina uspješnog rada i 210 realizovanih uspona u više od 10 evropskih zemlja.

“Tokom 2018.  širili smo planinarsku priču i promovisali naš grad i zemlju na najljepši mogući način. Time je rad ovog Kluba postao prepoznatljiv i van granica Crne Gore. Od prelijepih vrhova Lovćena, Komova, Durmitora, i Prokletija, pa preko planinskih masiva u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji, i Austriji, sve do najvišeg vrha evropskog kontinenta Elbrusa “, rekao je Kaluđerović.

Osim Kaluđerovića na eskpediciju na Kilimandžaro otići će i Dijana Borozan i Bojan Ćuković.

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније