Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 10. 2018. 14:40 >> 17:55

DRŽAVNE NAGRADE

Njegoševa za ukupno stvaralaštvo, Trinaestojulska za sve oblasti

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila predlog Zakona o državnim nagradama. Novim zakonom zadržano je 5 državnih nagrada ali im je prema riječima ministra kutute Aleksandra Bogdanovića koncept promijenjen.

"Njegoševa nagrada i nagrada Petar Lubarda ubuduće će se dodjeljivati za ukupan stvaralački opus a ne za jedno djelo kako je to do sada bilo propisano", kazao je Bogdanović.

Trinaestojulska nagrada će se i dalje dodjeljivati kao godišnja i nagrada za životno djelo ali su novim zakonom precizirane različite oblasti za koje se može dodijeliti.

"To kako bi se izbjeglo da se i ova nagrada bude nagrada za kulturu i umjetnost već se sadašnjim rješenjem ona dodjeljuje i drugim oblastima društvenog djelovanja," pojasnio je ministar.

Od sada će se kako je kazao jednoj oblasti dodijeliti samo jedna godišnja nagrada. O dodjeli nagrada umjesto dosadašnjih pet odlučivaće sedam članova žirija.

Trinaestojulska nagrada za životno djelo od sada će se dodjeljivati svake treće godine.

Koncept nagrada Miroslavljevo jevanđelje i Oktoih nije mijenjan.

"Novim predlogom izmijenjena je osnovica novčanog dijela nagrada. Najviše su vrednovane Trinaestojulska nagrada za žiotno djelo i Njegoševa sa 20 prosječnih bruto zarada dok su godišnja Trinaestojulska i Lubardina vrednovane sa 12", kazao je Bogdanović na konferenciji z anovinare nakon sjednice Vlade Crne Gore.

Vlada je usvojila i Studiju zaštite prostora ulcinjske Solane i ona će biti proslijeđene rukovodstvu opštine da sprovede proceduru na zaštiti tog područja kao parka prirode, kazao je ministar turizma Pavle Radulović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније