Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

09. 04. 2017. 14:28 >> 14:02
2

IZVJEŠTAJ OMBUDSMANA

Porast žalbi uhapšenih osoba

U Crnoj Gori je prošle godine evidentiran značajan porast žalbi osoba lišenih slobode Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, gotovo trostruko više nego 2015. godine.


Taj porast je, kako se ocjenjuje, pokazatelj povećanja svijesti zatvorenika o njihovim pravima i jačanja povjerenja u instituciju Zaštitnika.

Ombudsman konstatuje napredak u saradnji sa Upravom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), što je rezultiralo značajnim povećanjem slučajeva u kojima su povrede prava i konstatovane nepravilnosti otklonjene u toku postupka, u 60 odsto slučajeva.

"Unaprijeđeni su materijalni uslovi u ZIKS-u, ali postoji potreba za dalja unapređenja u Istražnom zatvoru u Bijelom Polju i u Kazneno popravnom domu Podgorica u paviljonu 'A', dok je problem prenaseljenosti uglavnom prevaziđen", navodi se u Izvještaju Ombudsmana za prošlu godinu.

Analizirajući stanje zdravstvene zaštite pritvorenika i zatvorenika utvrđeno je da ova lica imaju pristup zdravstvenim uslugama, na istom nivou kao i svi građani.

Iako su u ranijem periodu utvrđeni pojedinačni slučajevi mučenja i nečovječnog postupanja, u prošloj godini je, kako se konstatuje, ostvaren određeni napredak.

Opasnost od ovakvih dešavanja je uvijek prisutna, pa su neophodne kontinuirane aktivnosti na prevenciji torture. Svoje postupanje tim NPM je unaprijedio i kroz tematske obilaske čiji je cilj uža i specifična analiza određene problematike (dostupnost sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite licima lišenim slobode, analiza penološkog tretmana i slično).

Zapažen je izostanak postpenalne pomoći osuđenim osobama nakon izdržane zatvorske kazne.

To je značajna prepreka za njihovu integraciju u društvo, što je, kako se ističe, osnovni cilj resocijalizacije i rehabilitacije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније