Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

16. 02. 2017. 15:33 >> 15:09
6

APEL BAKOVIĆA

Hitno smiriti tenzije

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković izrazio je zabrinutost i oštro osudio aktuelna dešavanja u političkom i javnom životu Crne Gore, u kojima se, kako je naveo, na krajnje neprimjeren način izražavaju stavovi i pokušavaju ostvariti ciljevi i apeluje na hitno smirivanje tenzija.


“Scene nedostojne bilo kog mjesta u demokratskoj i pravnoj državi viđene su prethodnog dana u crnogorskom parlamentu, a ukupnu situaciju dodatno pogoršava što su glavni akteri poslanici, predstavnici naroda, koji bi trebalo da budu njihovi dostojni reprezenti i uzori. Neshvatljivo je i neprihvatljivo da se u zakonodavnom domu i mjestu koje treba da je simbol i reper demokratskih kapaciteta države dešavaju scene nasilja, bilo verbalnog ili fizičkog, a posebno nedopustivo vrijeđanje po etničkim i drugim ličnim svojstvima”, saopštio je Baković.

On je naveo da političari, kao nosioci odgovornih funkcija, uvijek i na svakom mjestu u skladu sa tim treba da prilagode i svoje istupanje i djelovanje.

“Kao što smo reagovali i u nekim ranijim slučajevima kada je crnogorski parlamentarizam bio narušen neodgovorim djelovanjem pojedinaca i grupa, i ovog puta ukazujemo da ne želimo komentarisati otvorene političke odnose i pitanja, već pozvati na smirivanje situacije i povratak kulturi dijaloga”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Bakovića, očigledno je da se negativna atmosfera sa političkog podijuma prenijela i na građane, pa smo svjedoci veoma negativnih ponašanja i izražavanja mišljenja, kojima se prelaze standardi zagarantovanih ljudskih prava, posebno u sferi društvenih medija i portala.

“U tom kontekstu, očekujemo efikasnu reakciju svih organa nadležnih za sprovođenje zakona. današnja događaja i nemile scene ispred državnih organa opominju da sve probleme treba rješavati unutar institucija sistema i legitimnim sredstvima. Ne dovodeći u pitanje pravo na protest i iskazivanje građanskog nezadovljstva smatramo da ono mora biti odmjereno u odnosu na očuvanje temeljnih vrijednosti jednog društrva, prije svega vladavinu prava kao i javni red i mir”, kazao je on.

Baković je pozvao na mir, toleranciju i dijalog kao jedini put za prevazilaženje svih problema.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније