Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

05. 12. 2016. 13:41 >> 13:19
1

PORUKA S KONFERENCIJE

Nasilinik se ne rađa, već stvara

Crna Gora ima kvalitetne zakone u oblasti rodno zasnovanog nasilja, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmet Zenka, i poručio da je u borbi protiv te pojave potrebno zajedničko i sinhronizovano djelovanje svih činilaca društva.


Prema njegovim riječima, nasilnik se ne rađa, već se stvara.

"Obično muškarci koji nijesu ispunjeni u društvu i nijesu uspjeli da ostvare autoritet u okolini, pokušavaju to da nadoknade kod svojih najbližih na najbrutalniji način", rekao je Zenka na konferenciji "Zaštita nasilja u porodici u praksi zasnovana na studijama slučaja".

On je ukazao da je zdrava porodica temelj društva i posljednje utočište normalnog čovjeka. Zenka je saopštio da je najrasprostanjeniji vid nasilja psihičko nasilje.

"Ništa manje opasno nije emocionalno nasilje koje uništava samopouzdanje, čini osobu anksiozniom, bespomoćnom i zaborovljenom", dodao je Zenka.

On je ocijenio da Crna Gora ima kvalitetne zakone u ovoj oblasti.

Direktorica SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja u Podgorici Biljana Zeković, ocijenila je da je napravljen veliki napredak u oblasti porodičnog nasilja.

"Međutim, imajući u vidu da smo oko šest godina u praksi nakon usvajanja Zakona, vrijeme je da se osvrnemo na to kako se zakoni sprovode u praksi", navela je Zeković

Predstavnica Evropske unije (EU), Mladenka Tešić, smatra da je u Crnoj Gori rodno zasnovano nasilje i dalje predstavlja problem, iako postoje neki pozitivni pomaci u vezi sa implementacijom međunarodnih konvencija i uspostavljanjem institucija.

"Značajn broj poziva na nacionalnu SOS liniju dovodi do zaključka da generalno među žrtvama postoji nepovjerenje u institucije sistema", rekla je Tešić.

Generalna direktorica Direktorata za pravosuđe, Marijana Laković Drašković, navela je da Crna Gora od 2010. godine ulaže napore da izmijeni i usvoji novo zakonodavstvo koje će omogućiti punu primjenu, posebno kada je riječ o Zakonu o zaštiti nasilja u porodici, i obezbijediti sveobuhvatnu zaštitu žrtava u skladu sa međunarodnim standardima.

Ona je ocijenila da je u prve dvije godine nakon donošenja Zakona o zaštiti nasilja u porodici, primjena tog Zakona bila jako spora zbog neusklađenosti sa drugim relevantnim zakonima.

"Proces usklađivanje se kontinuirano sprovodio i obilježila ga je saradnja sivh releventnih državnih institucija, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija", podsjetila je Laković Drašković.

Generalna direktorica Direktorata za razvoj i upravljanje zdravstvenim sistemom, Mitra Đurišić, ukazala je da porodično nasilje utiče na reproduktivno zdravlje, posebno djevojčica koje pretrpe to nasilje.

"Zdravstveni sistem je spreman na ovaj ili način, u svakom trenutku, da pruži žrtvu podršku i pomoć", navela je Đurišić

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i slvooda, Snežana Mijušković, smatra da ima određenih pomaka u ovoj oblasti, ali, kako je ocijenila, ima još dosta prostora za postupanje u neposrednom djelovanju instuticija.

Prema njenim riječima, nedostatak evidencija koji postoji u ovoj oblasti može da zamagli predstavu o toj pojavi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније