Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

01. 04. 2016. 21:53 >> 21:52

KONFERENCIJA UCG-a

Veliki zamjac crnogorskoj sportskoj nauci

Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“ dala je za 13 godina postojanja veliki zamjac mladoj crnogorskoj sportskoj nauci i omogućila razmjenu znanja i umrežavanje referentnih domaćih i stranih naučnika i istraživača, studenata i nastavnika, ocijenjeno je na otvaranju tog skupa.

Konferencija je organizovana u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore (UCG), a okupila je oko 130 autora i koautora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Mađarske, Indije, Indonezije, Japana, Kosova, Omana, Kine, Katara, Saudijske Arabije, Srbije, Slovenije, Španije, Velike Britanije, Turske i Crne Gore.

Rektorka UCG Radmila Vojvodić otvorila je konferenciju i pozdravila učesnike skupa - naučnike i mlade istraživače sa prijateljskih univerziteta iz 19 zemalja.

„Konferencija je već uveliko počela s radom. Na panelima se živo razgovara i izlaže, razmjenjuju se iskustva o temama koje se odnose na praktičnu primjenu dostignuća iz sportskih nauka i razvoj zdravih stilova života, ali i na mogućnosti da ta saznanja doprinesu vrhunskom sportu spregom fizičkog i duhovnog razvoja i zdravlja“, navela je Vojvodić.

Ona je čestitala inicijatorima i organizatorima Konferencije, navodeći da su Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG načinili veliki iskorak i napredak od prve do 13. konferencije.

- Ovih 13 godina veliki je zamajac mladoj crnogorskoj sportskoj nauci, ali i veliki doprinos svim onim izazovima koje predstavlja sportska nauka za naučnu zajednicu uopšte“, kazala je Vojvodić.

Učesnike konferencije pozdravili su i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Stevo Popović i profesor japanskog Tokio Metropolitan univerziteta Junićiro Jamaučia.

Predsjednik turskog Društva za sportske nauke i profesor Hačetepe univerziteta u Ankari, Gıjazetin Demirhan, rekao da veoma dobro zna kako je teško organizovati naučnu konferenciju, i da već čestita organizatorima, jer su se na samom početku pokazali kao umješni.

„Atmosfera na konferenciji je već odlična i zato vam čestitam. Učešće na konferenciji ne podrazumijeva samo razmjenu naučnog znanja, nego i upoznavanje novih ljudi i umrežavanje“, kazao je on.

Predsjednik i osnivač Konferencije Duško Bjelica uručio je zlatne plakete za naučni doprinos i podizanje međunarodnog ugleda konferencije plenarnim izlagačima ovogodišnjeg skupa.

Plakete su uručene profesorima Sergeju M. Ostojiću sa Univerziteta u Novom Sadu, Goranu Markoviću sa Sveučilišta u Zagrebu, Nejcu Šarobonu sa Univerziteta Primorska iz Kopra, Gıjazetin Demirhanu sa Hačetepe univerziteta u Ankari, Junićiro Jamaučia sa Tokio Metropolitan univerziteta u Japanu i Selčuku Akpinaru sa Univerziteta Nevšehir iz Turske.

Bjelica je uručio i zahvalnice profesorima Zoranu Miloševiću iz Novog Sada i Izetu Rađu iz Sarajeva.

Uručene su i zlatne plakete kineziološkim fakultetima sveučilišta u Zagrebu i Splitu, Fakultetu za sport iz Ljubljane, kao i fakultetima sporta i fizičkog vaspitanja iz Sarajeva i Novog Sada.

Predstavnicima fakulteta plakete je uručio predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Duško Simonović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније