Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

16. 11. 2023. 12:56 >> 13:19
1

ZEKOVIĆ ZAHTIJEVA

"Đeka da se obrati srpskom kolegi radi prava crnogorske nacionalne manjine"

Član Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković kazao je da je zabrinjavajuće to što niko od nadlaženih organa i zvaničnika Srbije nije reagovao na omalovažavanje i diskriminaciju Vojislava Šešelja prema univerzitetskoj profesorici i bivšoj poslanici Draginji Vuksanović Stanković. On je pozvao ministra Fatmira Đeku da sa kolegom Tomislavom Žigmanom razgovara i o društvenom prihvatanju crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji nakon slučaja diskiminacije na Međunarodnom sajmu knjiga.

Iako je Vlada najavila institucionalni odgovor, Zeković Đeki kaže da je očekivao da Srbija reaguje na omalovažavanje i diskriminaciju pripadnika i pripadnica crnogorskog naroda.

“Prema nastupu gospodina dr Šešelja ne treba se i ne smijemo odnositi kao na uobičajeni sekstički i mizogini nastup šoviniste prema jednoj ženi zato što je u pitanju koncepcijski širi pristup i potpuno otvorena diskriminacija i negiranje postojanja crnogorskog naroda. A vlasti i zvaničnici Crne Gore imaju institucionalnu obavezu i političku odgovornost da na to reaguju”, naveo je on.

Takođe je kazao da je Šešelj u gostovanju na jednoj od nacionalnih televizija u Srbiji, čije je gledanje omogućeno i u Crnoj Gori, priznao da je sa štanda na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu udaljavao (tj(ć)erao) sve one koji su izjašnjavali kao Crnogorci jer po njegovoj tvrdnji taj narod ne postoji i ne može da postoji.

“Niko se iz ove medijske kuće nije ogradio niti je spriječio ili pokušao da spriječi gospodina dr Šešelja u diskriminisanju crnogorske nacionalne manjine u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

On navodi da je zabrinjavajuće da nijedan državni organ Republike Srbije, ni policija i nadležno tužilaštvo kao ni Zaštitnik građana ili Povjerenica za ravnopravnost nijesu reagovali na očiglednu povredu prava grupe lica i nijesu do danas preduzueli ništa.

“Crnogorci su kao nacionalna manjina zvanično priznati u Republici Srbiji a njihova kolektivna prava zastupa i predstavlja Savjet crnogorske nacionalne manjine”, poručio je on.

Zeković je naveo da je Tomislav Žigmanov tamošnji ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pozvan da pomogne i doprinese društvenom prihvatanju crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

“Takođe Vas molim i pozivam da obavite službene konsultacije sa rukovodstvom Savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji kojem je važno pružiti pomoć i podršku kako bi, shodno pozitivnim propisima, zauzeli stav prema (1) knjizi gospodina dr Šešelja i (2) primjerima otvorene diskriminacije u pristupu javnim mjestima za pripadnike crnogorskog naroda (slučaj Međunaropdnom sajma knjiga u Beogradu)”, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније