Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Sonja Tomović

26. 10. 2024. 13:12 >> 13:12
1
Čitaj mi:

Mojkovac na putu do održivog razvoja

"Za reciklažu 500 novih kanti i moderna presa za baliranje otpada"

U okviru inicijative za unapređenje upravljanja otpadom, Mojkovac je dobio 500 kanti za reciklažu i presu za baliranje otpada. Ova donacija dio je projekta "BEST- Saradnja u upravljanju otpadom do održivog razvoja", koji se sufinansira od strane Evropske unije i realizuje u saradnji sa NALED-om i prekograničnim opštinama Srbije uključujući i Novi Pazar.

Na svečanosti povodom ove donacije prisustvovali su: Ružica Brnović ispred Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, dok su partneri projekta Danijela Šuković i Vladimir Živković iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja ( CETI).

Ivan Ašanin, potpredsjednik opštine Mojkovac zadužen za investicije i razvoj, istakao je značaj ove donacije.

"Osim Mojkovca, donaciju su primili i Novi Pazar, dok će Kolašin, Bijelo Polje i Tutin, takođe dobiti opremu putem ugovora potpisanog sa Ministarstvom finansija. Naš cilj je uspostaviti efikasan sistem upravljanja otpadom i omogućiti domaćinstvima da započnu primarnu selekciju ", naglasio je Ašanin, dodajući da su u okviru projekta izrađena dva ključna dokumenta za unapređenje cirkularne ekonomije.

Projekat obuhvata i studijsku posjetu Beču, gdje su partneri imali priliku da uče od austrijskih stručnjaka za upravljanje otpadom.

Predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić naglasio je važnost ovog iskustva, dodajući da je Austrija primjer najbolje prakse u upravljanju otpadom.

"Usvojili smo važne lekcije o primarnoj selekciji i povećanju stope reciklaže, što će doprinijeti unapređenju našeg sistema", kazao je Delić. 

Rukovodilac reciklažnog dvorišta i transfer stanice, istakao je važnost opreme. Kako je kazao, poluautomatska presa i 500 kanti kapaciteta 120 litara omogućiće efikasnije razdvajanje otpada.

"Smanjujući količinu koja završava na deponijama i troškove deponovanja. Primarna selekcija će nam omogućiti ispunjenje direktiva iz Poglavlja 27 EU, čime se približavamo evropskim standardima", rekao je Žarković.

Direktor za ekonomsko - finansijske poslove JKP "Gradska čistoća" iz Novog Pazara, Suad Ljajić kazao je da svaki kilogram otpada koji prikupimo smanjuje pritisak na deponije.

"Jedan kilogram plastike vrijedi koliko osam kilograma mokrog otpada čime se smanjuje prostor, kao i rizik od samozapaljenja deponije tokom ljeta", istakao je Ljajić.

Projekat "BEST-Saradnja u upravljanju otpadom" sufinansira Evropska unija kroz pretpristupni instrument IPA 2, u okviru programa prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore.

Ugovor za sufinansiranje potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije, kroz Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Mojkovac se ovim projektom pozicionira kao uzor zajednice koja se posvećuje očuvanju životne sredine, s ciljem da svaki građanin prepozna važnost pravilnog upravljanja otpadom i doprinese stvaranju čistije održive budućnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније