Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Sanja Tomović

20. 10. 2024. 07:36 >> 07:36

petko bakić za portal

Kolašin ulaže u novu saobraćajnu infrastrukturu, finansije stabilne

Predsjednik Opštine Kolašin Petko Bakić u intervjuu za Portal RTCG kaže da se radi na tehničkoj dokumentaciji rekonstrukcije puta sa hidrotehničkom infrastrukturom od tunela Klisura do restorana Savardak, čime će se riješiti ne samo saobraćajni, već i problem otpadnih voda sa ski centara. Prema njegovim riječima, počeli su radovi na osnježivanju planinskih centara i obezbjeđivanju dodatnih količina vode za snabdijevanje grada. Finansije Opštine su stabilne.

 

  • Koji su ključni infrastrukturnih projekti Opštine Kolašin?

Prepoznali smo da je u godinama saobraćajnog razvoja sjevera Crne Gore, izgradnjom auto-puta, pristupnog puta Mateševo-Kolašin i tunela Klisura, saobraćajna infrastruktura u Kolašinu, postala poseban izazov. Završili smo hidro-tehničku infrastrukturu u ulicama Boška Rašovića, Boška Rašovića 1, Milivoja Bulatovića 1 i dijelom Milivoja Bulatovića. Urađena je atmosferska kanalizacija na dijelu zaobilaznice i asfaltirana je čitavom dužinom. Asfaltirana je Ulica 13.jula i više ulica u naseljima Smajlagića Polje, Breza, Šljivovica i Dulovine. Ulice Milutina Lakićevića, Jagoša Simonovića, Dunje Đokić i Boška Rašovića kao i dio ulice 13. jula dobio je nove trotoarske površine. Postavljena je horizontalna i vertikalna signalizacija i usporivači brzine. U toku je izrada studije poboljšanja bezbjednosti saobraćaja u gradu i Odluke o auto taksi prevozu koja će obuhvatiti i parking zone u cilju unaređenja saobraćajne kulture. Završen je tender za javnu rasvjetu na mostu „Vladoš“ i uskoro će početi radovi na osvjetljenju mosta koji je saobraćajna veza sa auto putem.

Radi se na tehničkoj dokumentaciji rekonstrukcije puta sa hidrotehničkom infrastrukturom od tunela Klisura do restorana Savardak, čime će se riješiti ne samo saobraćajni, već i problem otpadnih voda sa ski centara, puta od mosta „Vladoš“ do ulaska u naselje Gornji Pažanj, čime će riješiti problem takozvanog “uskog grla”  kao i na adaptaciji ulice Mirka Vešovića i ulice pored Partizanskog groblja na Brezi. Potpisali smo ugovore sa Ski rizortima Kolašin 1450 i Kolašin 1600 gdje smo opštinske prihode od komunalija kompezovali za izgradnju kompletne saobraćajne infrastrukture kroz ova naselja u vrijednosti od oko sedam miliona.

Značajnu pažnju u proteklih godinu dana, posvetili smo prigradskim naseljima i selima. Postavljena je javna rasvjeta u naseljima Bakovići, Blatina,Breza III, dijelu Dulovina i u Barama Kraljskim, a planira se postavljanje rasvjete u naselju Drijenak. Asfaltirani su putevi u MZ Gornje Lipovo i Blatina. U proteklom periodu uređeni su brojni putni pravci u Mjesnim zajednicama Prekobrđe, Sela, Vranještica, Manastir Morača, Gornja Morača, Drijenak i Babljak. Uređivani su putevi ka katunima i to put ka Vranjaku na Bjelasici i put Bistrica – Lučka Gora. Planiraju se ulaganja u put ka Ljubanu i ka Loli kao i na ostalim djelovima prostrane kolašinske opštine gdje se putem otvaraju vrata valorizaciji poljoprivrednih i turističkih potencijala. U toku su radovi na asfaltiranju dionice puta od Liješnja do Veljeg Dubokog čime se stvaraju uslovi za turističku promociju i prirodno očuvanje Kapetanovog jezera.

U toku je izrada novog petogodišnjeg Programa privremenih objekata I Strateškog plana Opštine Kolašin, a u narednom periodu očekujemo da će Vlada Crne Gore usvojiti Izmjene i dopune Prostornog plana opštine Kolašin, koje će nam omogućiti dalju valorizaciju određenih lokacija kroz privatno-javna partnerstva u cilju rješavanja infrastruktiurnih problema kao što su gradska garaža, pijaca i autobuska stanica.

  • Da li su rješavani neki od problema iz ranijeg perioda posebno vezano za opštinske dugove,  vodosnadbijevanje i elektrifikaciju?

Počeli su radovi na osnježivanju planinskih centara i obezbjeđivanju dodatnih količina vode za snadbijevanje grada. Odrađeni su potrebni administrativni zahtjevi za dalju realizaciju Projekta za prečišćavanje otpadnih voda u vrijednosti od oko 13 miliona.

Finansije Opštine su stabilne i sva svoja dugovanja i obaveze prema državi redovno izmirujemo.

  • Kako vidite saradnju sa Vladom Crne Gore u dijelu pomoći na realizaciji kapitalnih projekata?

Ostvarili smo izuzetnu saradnju sa Fondom za zaštitu životne sredine, Upravom za kapitalne projekte, Ministarstvima finansija, poljoprivrede, sporta, ekonomskog razvoja, turizma i ekologije, Upravom za zaštitu kuturnih dobara, Upravom za saobraćaj.

Očekujemo da ćemo saradnju nastaviti i u narednoj godini kako sa Vladom Crne Gore tako i sa drugim organima državne uprave, ali očekujemo i finansijsku pomoć za realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata, koje Opština Kolašin ne može sama realizovati obzirom da naš kapitalni budžet iznosi svega oko tri miliona eura.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније