Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

28. 09. 2024. 06:41 >> 06:41

Drvoprerađivači Plav tvrde

Država mora stati na kraj ekološkom kriminalu

Ne postoji veći ekološki kriminal u Crnopj Gori trenutno od ćutanja dok bolest potkornjaka progresivno uništava šume na području optšine Plav, a najviše u Nacionalnom parku prokletije.

To su Portalu RTCG kazali u NVO Udruženje drvoprerađivača iz ovog garada, koje se kao asocijacija sve više prepoznaje po ekološkom aktivizmu.

"Juče su u Upravi policije govorili da su poveli široku akciju borbe protiv akeološkog kriminala. Jedna jedina riječ nije pomenuta u veti sa ekocidom koji se dešava u Plavu gdje je potkornjak prema našim grubim procjenama napravio ekonomske štete od makar dvadeset miliona eura“, saopštili su iz tog udruženja.

Oni su dostavili poslednje video zapise i fotografije napravljene juče na samo hiljadu metara nadmosrske visine, i nedaleko izletišta Vardište Ribljak, na samo četiri kilometra od grada.

Ekološki aktivisti su ostavili veliki broj komentara koji ukazuju na nesagledive posljedice epidemije podkornjaka.

„Ovo je katastrofa, i biće još veća. I tek će se pokazati kolika je kada opadne lišće, tada će se vidjeti kolike su površine četinara zahvaćene potkornjako i jednostavno osušene, kao da je bio neki veliki požar“, kažu u plavskom udruženju.

Portal RTCG je pisao da se ekonomska šteta od bolesti šuma koju izaziva parazit potkornjak na teritoriji opštine Plav u ovom trenutku se procjenjuje na oko dvadeset miliona eura, dok je u ekološkom pogledu praktično neprocjenjiva.

Erkološki aktivisti su, zapravo sračunali da se i ekološka šteta može izmjeriti stotinama miliona kubika kiseonika manje, i stotinama miliona kubika ugljendioksida više zbog tolikog broja uništenih stabala.

Oni su se zbog toga obratili najvećim državnim organima i poslanicima koji su porijeklom iz ovg kraja, da pokrenu pitanje odgovornosti, jer smatraju da je sve posljedica nemara i nerada.

Član tog udruženja Nedžad Cecunjanin je po drugi put na svom ličnom fejbuk profilu postavio video zapise i fotografije, da bi, kako kaže, „narod mogao da gleda“.

„Neko pokušava ovo da sakrije i sačuva od odgovornosti one koji su mogli to da spriječe na vrijeme. Prvo su širili priče da to što mi pričamo nije tačno i da smo šumarska mafija. Onda su neki pričali da zabijamo namjerno eksere u drveće da bi izavali sušenje i potom sjekli. Sada taj isti priča kako je neko upotrebljavao nekakva hemijska sredstva i da se šume suše zbog toga. Mi u našem udruženju mislimo da su to vrlo opasne izjave, i dalje ne bi komentarisali. Neka se takvim izjavama bavi onaj ko treba da se bavi“, kazao je Cecunjanin.

U ovom trenutku je potkornjakom na području plavske opštine zahvaćeno pet hiljada hektara, što minimalno čini oko 150 hiljada kubika čamovine, i zaštićene vrste molike prema Hridskom jezeru.

Priča oko bolesti potkornjaka u šumama Nacionalnog parka Prokletije prvu put je pokrenuta u ljeto 2022. godine, a zatim je dobila na težini u nobembru mjesecu prošle godine, kada je šumarski inspektor iz Plava Hakija Jasavić podnio Osnovnom državnom tužilaštvu u Plavu krivičnu rijavu protiv menadžmenta Nacionalnih parkova Crne Gore, koji nisu postupili po nalogu iz aprila te godine da izvrše sanitarnu sječu.

Bolest potkornjaka je zbog tog nemara ekpanzivno napredovala i napravila milionske štete državi Crnoj Gori.
Osnovno državno tužilaštvo je krivičnu prijavu ovog inspektora proslijedilo Specijalnom državnom tužilaštvu, ali je SDT vratio na postupanje ODT Plav.

Iz bivšeg menadžmenta NP Prokletije su zatim zatražili da se isnpektor Jasavić izuzme iz kontrole, što je rasformirana Uprava inspekcijskih poslova i učinila, ali je, nakon uvida na terenu, u popunosti podržala svog kolegu u njegovim stručnim kvalifikacijama da se radi o epidemiji.

Dok epoznati građanski aktivista iz Plava i čaln ovog udruženja otptužuje lokalnu i širu zajednicu da žele da od inspektora Jasavića stvore neprijetečlja većeg od pokornjaka, njegov kolega Nedžad cecunjain smatra da je glavni krivac Agencija za zaštitu životne sredine i to je nedvosmisleno napisao na svom fejsbuk profilu, uz video zapise i fotografije koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

„Ovo je moglo da se spriječi, i za sadašnje stanje kriv je ljudski faktor, a to je ekološki kriminal“ – poručili su iz Udruženja drvoprerađivača Plav.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније