Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Portal RTCG ]

13. 08. 2024. 07:20 >> 12:45
1
Čitaj mi:

DRVOPRERAĐIVAČI TVRDE

"Zbog namještenog tendera država u gubitku pola miliona eura"

Budžet Crne Gore pretrpiće štetu od oko pola miliona eura zbog činjenice što su na tenderu isforsirana preduzeća koja sui mala mnogo nižu cijenu od najveće ponuđene na teritorijama opština Berane, Plav i Rožaje.

To je računica koju su za Portal RTCG izveli oštećeni drvoprerađivači koji traže da se tender poništi.

“Ovo je računica koju smo izveli samo na osnovu podataka za odjeljenja za koja znamo i imamo precizne informacije, a šteta samo u ove tri opštine je i veća”, kazali su mali drvoprerađivači iz ova tri grada.

Prema njihovim riječima tenderom za koji tvrde dya je namješten, biće oštećeni i budžeti ove tri opštine, i to za 334.495 eura.

Oni kao primjer navode šumsko odjeljenje čakor Visitor 10ab Plavgdje je za sječu predviđeno nešto preko četiri hiljade kubika.

“Početna cijena je bila 50 eura po kubiku. Dok je privilegovani koncesionar ponudio početnu cijenu po kojoj mu je šuma i ustupljena, ignorisana je najbolja ponuda od 75 eura po kubuku, ili 25 eura više od početne”, kažu drvoprerađivači.

U Jelovici kod Berana, u odjeljenjima ab i b, početna cijena je bila 45 eura, i po toj cijeni je I dobio privilegovani drvoprerađivač, dok je najveća ponuđena cijena bila 76 eura, pa je šteta za državni budžet u samo ova dva odjeljenja 125 hiljada eura, dok je šteta za budžet opštine Berane oko 102 hiljade eura.

“Gubitak za Opštinu Rožaje na osnovu ovoh odjeljenja sa kojih trenutno imamo zapisnik je 97.942,84 eura, a mislimo da je ukupan gubitak za budžet Opštine Rožaje sa svih 38 odjeljenja negdje oko 500 hiljada eura. Samo zbog činjenice da šumska odjeljenja nisu data po najboljim cijenama, već priviegovanim koncesionarima po cijenama koje su oni ponudili”,  tvrde mali drvoprerađivači iz Berana, Plava i Rožaja.

Portal RTCG pisao je u više navrata u proteklih mjesec da je veliki broj drvoprerađivača sa sjevera Crne Gore zatražilo je ovih dana poništenje poziva za davanje šuma na korišćenje u dubećem stanju i Upravi za gazdovanje šumama i lovištima uputilo inicijativu za izmjenu tog javnog poziva.

Podsjetimo, javnim pozivom za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju za 2024. godinu ponuđena je prodaja drveta u dubećem stanju u Područnim jedinicama Pljevlja, Rožaje, Berane, Žabljak, Kolašin, Plužine, Bijelo Polje, Andrijevica, Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Plav, Šavnik i Petnjica.

“Ovi podaci koje smo vam dali su samo ilustracija za tri opštine, a neka neko, kome to treba da bude posao, sračuna koliki je gubitak na nivou u još 13 opština koje nismo obuhvatilii ovom računicom“, kažu drvoprerađivači.

Vlasnici manjih drvoprerađivačkih preduzeća iz ova tri grada su u dva navrata u proteklih desetak dana blokirali magistralni put Berane – Rožaje.
Oni tvrde da je tender namješten i da je na djelu korupcija, dok iz Uprave za Šume odbacuju te tvrdje.

Drvoprerađivači koji protestuju najprije su zatražili poništenje tendera, a poslije optužbi iz Uprave za šume i, kako kažu, prebacivanja lopte iz problema u šumarstvu na teren politike, podjela i nacionalizma, oni su zatražili ostavku i odgovornost direktora Miloša Rajkovića.

Rajković je odmah uzvratio da ostavku neće dati, i protestante uputio na sudove, tvrdeći da je rađeno sve po zakonu.

U ovom trenutku još uvijek nije izvjesno kako će se ovaj sukob oko tendera završiti. Definitivno da je stanje u crnogorskom šumarstvu još uvijek daleko od pravednog rješenja u kojem bi opštine sa sjevera, a na čijim teritorijama se nalaze šume, imale više koristi od tih šuma koje su u poslednje dvije decenije privilegovani koncesionari maksimalno eksploatisali.

Činjenica je i da reforme u oblasti šumarstva idu sporo. Četiri godine je prošlo od promjene vlasti, a Zakon o šumama se tek nedavno donijet, uz upozorienje predsjednika države Jakova Milatovića, koji ga je potpisao, na važnost dobre implementacije i dobrog upravljanja kako bi se umanjili rizici potencijalne zloupotrebe novog preduzeća u političke stvrhe i u cilju partijskog zapošljavanja.

Naglašeno je da je potrebno da tim preduzećem upravljaju stručna lica kako bi ono radilo na racionalnom korišćenju i očuvanju značajnog šumskog bogatstva naše države, čime bi prelazak sa dosadašnjeg koncesionog modela na novi model državnog preduzeća dao željene rezultate.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније