Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

03. 08. 2024. 07:13 >> 07:13
3
Čitaj mi:

Plav

Imovinski sporovi ugrožavaju investiciju od 100 hiljada eura

Sredstva od stotinu hiljada eura koje je Vlada Crne Gore opredijelila za asfaltiranje puta u selu Novšići, između Plava i Murine, mogla bi propasti zbog iskrslih imovinsko pravnih odnosa i nesaglasja i uslovljavanja jednog od mještana da saglasnost da se to uradi. Najpogođeniji ovom situacijom je stanovnik ovog sela, odnosno zaseoka Bajovići, Rade Vučetić, koji je vjerovatno jedan od najvećih poljoprivrednika u čitavom ovom kraju.

On je Portalu RTCG kazao da ne može da shvati da neko koristi ovu zlupotrebljava ovu situaciju i nedozvoljava da se polsije pedeset godina naspe kilometar asfalta do zaseoka u kojem je njegovo imanje i gazdinstvo.

"Ovo je prosto neshvatljivo. Sto hiljada eura čeka samo da bude upotrijebljeno, i neko će napraviti situaciju da ako se ne iskoriste u ovoj godine, budu usmjereni na neki drugi projekat ili da propadnu. Zamislite to, Vlad avam daje pare, a neko hoće da ih prokocka iz čistog inata“, kazao je ovaj mladi stočar.

Rade ima stotinu ovaca, deset grla krupne stoke, tri konja, što je za jednog seoskog domaćina, reklo bi se vrlo veliko gazdinstvo.

"Ja sam opredijeljen ovdje da živim. I živim isključivo od poljoprivrede bez ikavih drugih socijalnih primanja. Ja ne želim da idem odavde, ali neko kao da pokušava da me otjera sa mog prađedovskog imanja i zemlje“, kaže Vučetić.

Ovaj vrijedni poljoprivrednik i ozbljan farmer uputio je zbog toga apel Opštini Plav i Vladi Crne Gore, odnosno resornom ministarstvu poljoprivrede, da se uključe i da posreduju u rješavanju problema.

"Ja mislim da je ovo interes i Opštine Plav i ministarstva poljoprivrede. Ako oni žele da ja prestanem da se bavim stočarstvom i poljoprivredom i da raspordam stoku, ja ću to učiniti. I onda ću se prijaviti na biro rad, i tako će država dobiti još jedan socijalni slučaj“, kaže Vučetić ogorčeno.

Njemu bi kaže asfaltiranje puta bilo podsticaj da još više poveća svoju farmu i gazdinstvo, jer sadašnjim putem to je dosta komplikovano.

"Evo pogledajte na ovim fotografijama kakav je put. To je kilometar. Vlada nam učinila, i neko hoće sada da to pokvari“, kaže Vučetić.

On upravo zbog toga smatra da Vlada, koja je odobrila novac, mora da iznađe rješenje za ovu neobičnu situaciju.

"Pokušava se razviti poljoprivreda, pokušava se pomoći ljudima koji pošteno žive od poljopruvrede i stočarstva, i ne smiju dozvoliti da se to ne realizuje. Kako će onda stimulisati druge mlade ljude da se bavi ovim poslom, ako ja prestanem. To je skandalozno“, smatra Vučetić.

On podsjeća da su vukovi prošle zime zaklali prko dvadeset ovaca, i da je nakon toga prestao da se bavi stočarstvom.

"Ima u selu još nekoliko manjih stočara sa jednom ili dvije krave. Od velih farmera ostao sam samo ja. Pa najbolje da i ja prestanem, o onda da stavimo što bi se reklo 'ključ u bravu'“, podsjeća Vučetić.

Selo Novišići i zaseok Bajovići nalazi se pet kilometara od Plava i isto toliko od Murine. Ovaj kraj se ne može pohvaliti razvijenom poljopruvredom i stočarstvom, a sada se dovodi u pitanje i opstanak ovog poslednjeg velikog farmera u tom selu.

Vučetić je svjetsan da ako krene sudskim putem dobiće slučaj, ali je takođe svjestan da to može potrajati i nekoliko godina, a sredstva koja su tu, stotinu hiljada eura, izmaknuće se, propasti ili iskoristiti za nešto drugo.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније