Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

A.J.

25. 06. 2024. 12:23 >> 12:25
Čitaj mi:

NVO EKO-TIM

"Plan za ­oporavak Pljevalja nedovoljno ambiciozan"

Nevladina organizacija Eko-tim danas je izrazila zabrinutost u vezi s Planom za oporavak Pljevalja koji je pripremila Vlada Milojka Spajića u saradnji sa Opštinom Pljevlja i Rudnikom uglja.

“Iako pozdravljamo napore Vlade Crne Gore u pripremi ovog Plana, smatramo da predloženi plan nije dovoljno ambiciozan i sveobuhvatan za dugoročan ekonomski oporavak i stabilnost Pljevalja”, istakla je Diana Milev Čavor, koordinatorka programa za klimu i energiju u nevladinoj organizaciji Eko-tim.

Kako su kazali, plan se pretežno oslanja na uslužne djelatnosti koje iako značajne, ne mogu same po sebi obezbijediti ekonomsku otpornost. Poručuju da je potrebno paralelno ulaganje u primarne i sekundarne sektore kako bismo stvorili čvrstu ekonomsku osnovu.

Kako ističu, primarne djelatnosti, poput poljoprivrede, šumarstva i td. tradicionalno su stubovi ekonomije Pljevalja. Ulaganje u modernizaciju i podršku ovim sektorima ključno je, kažu, za osiguranje održivog ekonomskog razvoja. Navode da su neophodna veća ulaganja u modernizaciju poljoprivrede, podsticanje lokalne proizvodnje hrane, podsticanje razvoja industrije kroz konkretne Vladine programe i mjere koje trebaju da doprinesu njihovom razvoju.

“Predloženi plan fokusira se na niz projekata u tercijarnom sektoru, uključujući toplifikaciju, energetsku efikasnost, izgradnju Opšte bolnice, razvoj turizma i poboljšanje saobraćajne infrastrukture. Ovi projekti su svakako korak naprijed u unaprjeđenju životnih uslova i otvaranju određenog broja novih radnih mjesta. Međutim, isključivo oslanjanje na tercijarne djelatnosti neće biti dovoljno za postizanje održivog ekonomskog rasta i stabilnosti, što posebno ističemo kao nedostatak ovog plana a uzevši u obzir sve resursne potencijale koje Pljevlja imaju”, kaže Milev Čavor.

Naglašava da Pljevlja ne smiju biti samo mjesto koje se oporavlja kroz uslužne djelatnosti, već grad sa jakom osnovom u primarnim i sekundarnim sektorima. Diversifikacija ekonomije i komplementarna ulaganja u sve sektore ključna su za stabilnost i prosperitet Pljevalja i Crne Gore u cjelini.

“Apelujemo na Vladu da razvije sveobuhvatan plan koji uključuje sinergiju primarnih, sekundarnih i tercijarnih delatnosti, čime ćemo zaista osigurati uravnotežen ekonomski rast osiguravajući time ekonomski oporavak kakav građani Pljevalja zaslužuju. Eko-tim, kao koordinator lokalne Platforme za pravednu tranziciju u Pljevljima će u narednom periodu upututi inicijativu Vladi za pripemu Plana pravedne tranzicije za Pljevlja sa konkretnim preporukama za privredne aktivnosti koje se mogu valorizovati u ovoj opštini, zaključuje Milev Čavor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније