Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

A.J. [ Mira Rovčanin, Radio Crne Gore ]

14. 06. 2024. 17:34 >> 17:36
Čitaj mi:

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

Nikšić primjer humanosti i van Crne Gore

Dodjelom priznanja obilježen je u Nikšiću Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Priznanja su Crveni krst Nikšić, Opštinski odbor za dobrovoljno davalaštvo krvi i Skupština opštine Nikšić dodjelili davaocima koju su 10, 20, 30, 40, 50 puta dali krv, kao i Ranku Vemiću dobrovoljnom davaocu koji je do sada dragocjenu tečnost darivao 75 puta.

Po dobrovoljnom davalaštvu krvi Nikšić je, kaže predsjednik Opštinskog odbora za dobrovoljno davalaštvo Ratko Čvorović, prepoznat ne samo u Crnoj Gori već širom regiona. Potvrđuju to i prošlogodišnji podaci. Od 3. 161 jedinice krvi koje su dali Nikšićani 1.999 jedinica je dobrovoljno darivano.

“Što se tiče dobrovoljnog davalaštva krvi Nikšić je odavno prevazišao sve crnogorske gradove, kada su u pitanju pojedinačni rezultati. Nažalost, ni jedan grad u Crnoj Gori nema ni približne rezultate, čak su mnogi ispod 50 odsto dobrovoljnog darivanja”, istakao je Čvorović.

Za pohvalu su i rezultati poslednje akcije koja je počela 11.maja, na Dan dobrovoljnih davalaca krvi Crne Gore, a završena na Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, tokom koje je u gradu pod Trebjesom prikupljeno 214 jedinica životne tečnosti.

Čvorović podsjeća i da se poslednjih godina povećava potreba za krvlju, zbog čega je neophodna još bolja organizacija i motivacija davalaca, na čemu nikšićki Odbor predano radi.

Tribine o dobrovoljnom davalaštvu koje organizuju sa Crvenim krstom Nikšić i Kabinetom za tranfuziju krvi Nikšić, tvrd, daju odlične rezultate.

Priznanja dobrovoljnim davaocima krvi uručili su predsjednik Crvenog krsta Crne Gore Mitar Vučković, predsjednik nikšićke organizacije Rade Perišić i predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković.

“Vaša humanost, vaše čovjekoljublje, vaš altruizam negdje svjedoče one najljepše vrijednosti našeg grada, ali i pokazuju da herojstvo nije vezano samo za velike podvige, da se ono ogleda u svakodnevnim tihim doprinosima, u onome što vi svakodnevno činite i to je svojevrsno herojstvo i to je možda najljepši simbol našeg grada”, poručio je Vuković.

Dobrovoljnim davocima krvi Vuković je poželio da nastave sa impozantnim rezultatima i obećao podršku lokalne samouprave.

„Da nastavimo zajedno da afirmišemo vaše dobro djelo, da pokušamo da animiramo i druge ljude, naše sugrađane da se uključe u ovakve dobrotvorne akcije, da i oni postanu dobrovoljni davaoci. Obećavamo da ćemo uvijek biti tu i da ćemo se truditi da zajednički realizujemo sve akcije”, kazao je Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније