Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

05. 06. 2024. 07:16 >> 07:23
Čitaj mi:

Andrijevica

MHE Bradavac na mjestu gdje je PUP predvidio fabriku vode

Mala hidrocentrala “Bradavac” u Andrijevici izgrađena je na mjestu gdje je prema originalnoj verziji Prostorno urbanističkoh plana bila predviđena predviđena izgradnja fabrike vode.

Sagovornik iz Opštine Andrijevica koja je nedavno predala Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog falsifikovanja PUP-a rekao je da je to lako provjeriti.

“Potrebno je samo uzeti ditigatlnu verziju PUP-a Andrijevica koju je nemoguće faslifikovati i vidjeti da li je to tako” – kazao je taj sagovornik.

On je objasnio da je licima, agenciji za planiranje, i organizovanoj kriminalnoj grupi uspjelo da faslifikuju takozvanu analognu verziju PUP, što im nije bilo teško.

“Analogna verzija, nalakše da vam objasnim, je papirna verzija, odnosno PUP u papirnoj formi. Tu nije bilo teško izbrisati, na primjer, kao u ovom slučaju, fabrika vode, i napisati mala hidrocentrala. I sada je problem u tome što ako bi se pojavio neki investitor za fabriku vode Bradavac prema nefalsifikovanoj verziji PUP, on bi tamo zatekao neki objekat, odnosno malu hidrocentralu” – kazao je taj sagovornik.

Prema njegovim riječima državne institucije su obaviještene o svemu tome, ali se , kako se izrazio, “ponašaju pasivno”.

“Ima tu više državnih institucija koje su zatajile” – rekao je sagovornik Portala RTCG.

Opština Andrijevica, odnosno Sekretarijat za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine podnio je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu zbog faslifikovanja Prostornog urbanističkog plana 2013. godine, kojim je omogućena bespravna izgradnja malih hidroelektrana na teritoriji te opštine.

Krivična prijava, o čemu je nedavno pisao Portal RTCG, podnijeta je protiv više službenika/ca nekadašnjeg Ministarstva održivog razvoja, zatim nepoznatog organizatora kriminalne grupe koja je osnovana radi vršenja krivičnih djela za koje se može izreći kazna zatvora od 5 godina ili teža kazna, kao i pravnog lica Juginus d.o.o. Beograd, Andrićev venac 2/2, Beograd, predstavništvo Juginus-Mont Bijelo Polje, ul M.Šćepanovića bb, Bijelo Polje.

Oni se terete zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i krivičnog djela kriminalno udruživanje.

Navodi se da “stoga postoji osnovana sumnja da je isto lice izvršilo organizovanje izmjena i dopuna PUP-a te da je izvršilo protivpravni uticaj u tadašnje resorno Ministarstvo kako bi službenici postupali na protivpravan način izdavajući tehničku dokumentaciju na osnovu falsifikovanog PUP-a a ne na osnovu važećeg PUP-a koji se nalazi u registru”.

“U tom pravcu treba raditi na otkrivanju lica koje je lično ili preko bliskih lica imalo mogućnost vršenja protivpravnog uticaja, trgovalo uticajem ili na drugi način uticalo na službenike, lice koje je bilo zainteresovano ili imalo mogućnost da lično prenosi analogne planove iz službenih prostorija do obrađivača i nazad, koje je bilo zainteresovano ili imalo lične koristi od gradnje hidroelektrana”, navedeno je u krivičnoj prijavi SDT-u.

Sekretarijat za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine Opštine Andrijevica već duže vrijeme istražuje kako su građene male hidroelktrane na području te opštine, a kojih je ukupno deset.

“Ima tu mnogo zanimljivih detalja koji nisu navedeni u krivičnoj prijavi. Mnogo imena, mnogo teških krivičnih djela. Sve će to polako isplivati”, tvrdi sagovornik Portala RTCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније