Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Milica Stijepović [ Portal RTCG ]

03. 03. 2024. 08:01 >> 08:01
1
Čitaj mi:

POMOĆ PROIZVOĐAČIMA

Opština Berane usvojila set mjera za razvoj stočarstva

Poljoprivredni proizvođači iz Berana kažu da su cijene domaćih proizvoda solidne, ali da problem na tržištu pravi uvozna roba. Opština Berane ima čitav set mjera da bi se podstakao sektor stočarstva. Prethodne sedmice besplatno su podijelili 20 rasnih krupnih grla. To će poboljšati genetski sastav na farmama i unaprijediti proizvodnju.

U selu Štitari familija Šćekić ima mješovitu proizvodnju. Vukan kaže da su na našem tržištu brojni problemi s kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači.

"Mi koliko naša roba staše, odmah se isti dan se pojavljuje uvozna roba. To nam predstavlja problem. Prvo, mi smo malo tržište, nemamo mi prodaju ne znam koliko da možete danima da održavate. Bude i da dana se i po 3-4 dana provede na kamionskoj pijaci, ja se isplazni jedan kombi od dvije tone robe", kaže Šćekić.

A cijene domaćeg proizvoda trenutno su solidne, kaže Bogdan Borečić iz Beranskog sela Police.

Dodaje da kako budu ostale cijene rasle, i  oni će podizati cijenu sira.

Opština Berane prethodne nedjelje dodijelila je 20 rasnih grla poljoprivrednicima. Cilj projekta je da se unaprijedi rasni sastav na farmama.

"Genetika je vrlo važna. Od maloga, što kažu, samo malo. Bitno je da je grlo krupno, da je rasno i onda mora da budu i njegovi potomci rasni", kaže sagovornik.

Građani su zadovoljni podsticajnim mjerama: 

  • Puno znači, pogotovo što se tiče sjevera države, da se što više ovih grla dijeli, da omladina isto nađe nekakvu pomoć, da ne daju iz svojih budžeta novac.
  • To će u mnogome pojačati i povećati proizvodnju u našem gradu.

Beranska lokalna uprava nastaviće i u buduće da pomaže poljoprivrednim proizvođačima.

"Nećemo stati sa ovim, ovo je tek početak i naravno još ove godine imamo nabavku još 20 junica", kažu iz Opštine

Ova mjera je samo jedna u nizu da bi se pomogao sektor poljoprivrede i zadržalo stanovništvo na selu. Brojke nisu ohrabrujuće. Naši sagovornici su saglasni da i ministarstvo i opština ulažu sredstva te da ima pomaka na bolje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније