Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Portal RTCG ]

23. 02. 2024. 07:51 >> 07:51
2
Čitaj mi:

apeli opštini bez efekta

Put preko Trešnjevika u sve gorem stanju, a sve prometniji

Put od Andrijevice preko Trešnjevika, koji je trenutno njakraća varijanta do Mateševa i početka autoputa, iz dana u dan je u sve gorem stanju, a apeli Opštine Andrijevica da se nešto preduzme i put hitno sanira, do sada nisu imali efekta.

Predsjednik ove sjeverne opštine Željko Ćulafić podsjeća da je ovaj put regionalnog karaktera i lokalna uprava nema nadležnosti da ga održava i uspostavlja režim saobraćaja.

“To radi država i ja ponovo apelujem da nadležne službe preduzmu hitne mjere kako bi se ovaj put doveo u red. Tim prije, jer je trenutno stanje na ovom putu, zbog velikih oštećenja kolovoza, katastrofalno. Konačno, ovaj put mora da dobije znatno ozbiljniji tretman kada je njegovo održavanje u pitanju” – kazao je Ćulafić za Portal RTCG.

On je podsjetio da se lokalna uprava iz Andrijevice nekoliko puta u poslednjih godinu, a posebno od kada je počela rekonstrukcija puta Berane – Bijelo Polje, i od kada je put preko

Trešnjevika maksimalno opterećen, obraćala Vladi da izvrši sanaciju i zabrani saobraćaj za teretne vozila.

“Svi naši apeli do sadanisu imali efekta. Mi tražimo da se put sanira i ograniči kretanje teških kamiona, a to je u nadležnosti države” – rekao je Ćulafić.

U to da je put preko Trešnjevika u sve lošijem stanju mogu se uvjeriti svi oni koji se upute ovom prometnom saobraćajnicom koja je najkraća veza između nekoliko opština na sjeveru Crne Gore sa novoizgrađenim auto-putem. Ovaj put iz dana u dan doživljava sve veća oštećenja, tako da se saobraćaj odvija krajnje otežano.

Iz oštine Andijevica ukazuju da je zbog prolaska teških kaminona i uklanjanja snijega sa kolovoza, u proteklih dva mjeseca na brojnim mjestima došlo je do potpunog pucanja asfaltne podloge i otvaranja velikih rupa i “kratera”, pa se vozači često žale da su na ovom putu njihova vozila havarisana.

I mještani smatraju da su ovakvom stanju, u dobroj mjeri, kumovali teški kamioni koji preko Trešnjevika svakodnevno prolaze.

“I pored toga što se radi o uskom kolovozu sa mnoštvom nepreglednih krivina ovim putem svakodnevno krstari veliki broj kamiona sa prikolicama koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja i koji svojom težinom stvaraju ozbiljna oštećenja na kolovozu. Sve to govori da se ne pridaje pažnja održavanju ovog puta i da uspostavljeni režim saobraćaja treba da se koriguje” – kaže mještanin Karalja, najveće mjesne zajednice na ovom putu, Milutin Đurković.

Vlasnici ugostiteljsko-uslužnih objekata na Komovima navode da loš put preko Trešnjevika usporova dolazak turista na ovo područje.

“Kada turisti iz čitavog svijeta dolaze da posjete Komove i Park prirode Komovi, i kada naiđu na ovakav put, šta će pomisliti? Bolje bi bilo da je običnio makadam, i to bi za strane turiste bio doživlja bolji i prirodniji od ovog gdje je na asfaltu rupa do rupe” - kaže jedan od vlasnika uslužno- turističkog objekta na planini Štavna, Mikša Ćulafić.

Mještani koji žive u selima na trasi ovog puta i prinuđeni su da svakodnevno njime prolaze, ističu da je krajnje vrijeme da država shvati značaj puta preko koji od Andrijevice preko Trešnjevika vodi do Mateševa.

“Dužina ovog puta iznosi, od Andrijevice do Mateševa, svega 35 kilometara. Država mora konačno da shvati da i narod ovoga kraja ima pravo na život. Šta to znači, da mi iz recimo, Kralja, umjesto trideset kilometara do autoputa, moramo ići preko Ribarevina gdje je stanje takođe katastrofalno zbog rekonstrukcije tog magistralnog puta i da putujemo do Podgorice pola dana ” – poručuju mještani tih krajeva.

Put preko Trešnjevika je prije sto dvadeset godina naoravio kralj Nikola, i to je u to vrijeme bila jedina veza sjevera sa centralnim dijelom Crne Gore. Njegov značaj, o tome je nedavno pisao i Portal RTCG, ne može ni danas izgubiti na značaju, jer predstavlja jedinu vezu Andrijevice, Kolašina i Podgorice, sa Parkom prirode Komovi, koji obuhvata teritoriju ove tri opštine.

“I ako dočekamo drugu dionicu autoputa i tunel ispod Trešnjevika, sa petljom kod Andrijevice, ovaj put će u tom smislu biti i dalje veoma značajan za turistički razvoj i turističku valorizaciju prirodnih ljepota i resursa Komovai i Bjelasice” – kažu u Andrijevici.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније