Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Туфик Софтић 

01. 12. 2023. 11:50 >> 11:50
2

JELOVICA 

Cijene rastu, kupci ne pitaju da li će smjeti da grade

U Beranama generalno vlada nezadovoljstvo zbog činjnice da na dijelu planine Jelovice koji pripada ovoj opštini nije dozvoljena niti predviđena nikakva gradnja većih objekata turističkog tipa, poput rizort hotela i naselja.

To je Portalu RTCG kazao dobro obaviješten i urbanističko-prostorno verzirani sagovornik, koji je objasnio da je na teritorijama svih drugih opština u prostoru Plana posebne namjene za Bjelasicu i Komove to dozvoljeno.

„Planina Jelovica pripada Beranama i Andrijevici. Beranama pripada dio sa lijeve obale rijeke Jelove, a Andrijevici sa desne strane te rijeke. Na andrijevičkoj strani je planirana izgradnja većih hotela, rizorta i dozvoljena je gradnja. Izgradnja velikih hotela je dozvoljena i na prostoru Kolašina, kao i Mojkovačkog budućeg hotelskog naselja Žarski. Jedino sa beranske strane nije dozvoljena gradnja nikakvih velikih hotela“, rekao je raj sagovornik.

Prema njegovim riječima, beranska strana planine Jelovice predviđena je za razvoj poljoprivrede primarno, dok se na andrijevičkoj strani planiraju veći turistički kapaciteti.

„Mi smo još kada je donošen taj plan izražavali nezadovoljstvo zbog toga, ali se ništa nije promijenilo, a plan je donesen još 2011. godine“, kazao je taj sagovornik.

Sa druge strane, na prostoru Jelovice koji pripada Andrijevici razrađen je plan izgradnje velikih turističkih naselja, hotela, ulica, jednom riječju poptunog turističkog razvoja.

„Postoji jedino jedan gornji dio, iznad starog hotela, koji je i sa jedne i sa druge strane predviđen za izgradnju golf terena. To je dio bliže tunelu“, objasnio je ovaj stručnjak iz oblasti urbanizma.

On je dodao da ni Nacrt novog Prostornog plana ne donosi nikave promjene kada je riječ o beranskoj strani planine Jelovice. Pitanje gradnje na planini Jelovici kod Berana, kojom prolazi novi regionalni put prema Kolašinu, aktuelizovan je informacijama da su cijene zemljišta na toj planini počele vrtoglavo da rastu.

Tako je Portal RTCG nedavno pisao o tome da je cijena ara zemljišta na Jelovici dostigla i dvanaest hiljada eura, i da se taj skok cijena dešava od kada se najavljuje završetak puta i puštanje u funkciju tunela „Klisura“, koji je od Jelovice udaljen manje od tri kilometra.

Cijene su se do tada kretale oko hiljadu eura, a samo nekoliko godina ranije, jedan ar mogao se kupiti i za tek trista do četiristo eura.

Jelovica je planina koja je dio masiva Bjelasice. Sa druge strane, prema Kolašinu, već su nikli veliki skijaški kapaciteti. U planu je da se sa vrha Bjelasice žičara i gondola spuste i do Jelovice, i da se ova planina učini dijelom velikog skijaškog kompleksa, sa većim brojem skijaških staza i uspinjača.

Mnogi građani kupovali su veće površine zemljišta na Jelovici, očekujući da će cijena još više da raste.

„Na andrijevičkoj strani vjerovatno hoće, s obzirom na to da je tamo predviđena i dozvoljena velika turistička gradnja. Oni koji su kupovali zemljište na strani koja pripada Beranama, mogu graditi samo manje objekte, vikednice i slično. To znači ako su kupili zemljište da  bi ga kasnije preprodali po većoj cijeni, možda su bili i u zabludi“, smatra taj sagovornik Portala RTCG.

Ono što je izvjesno je da su na sigurnom dobitku vlasnici starog hotela „Jelovica“ koji je na strani koja pripada Andrijevici.

Taj hotel je od ruskih vlasnika pred sam kraj 2019. godine, kupila crnogorska kompanija „Osmanagić“ sa više od četiri hektara zemljišta, za svega 158 hiljada eura.

Na drugoj strani postoji samo jedan privatni hotel značajnijih papaciteta, koji je izgrađen prije izrade Plana posebne namjene za Bjelasicu i Komove. Sve ostalo su vikednice i manji objekti, eventualno pansioni.    

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније