Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Tufik Softić ]

24. 11. 2023. 06:40 >> 06:44

PLAV

Međunarodna donacija pliva u vodi

Jedna od pet kućica koje je prije više od tri godine Opštini Plav donirala Norveška sa vrlo preciznom namjenom - za prodaju tradicionalnih proizvoda, opljačkana i razbijena, osvanula je juče u vodi Plavskog jezera. Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović, ranije je Portalu RTCG saopštio da kućice do sada nisu stavljene u funkciju jer se, kako je rekao, čeka sanacija ulice i trga. Ova koja je sada na meti vandala i u vodi, poklonjena je Turističkoj organizaciji Plav za prodaju suvenira.

Kućica očigledno ne samo da nije stavljena u namjenu i funkciju, već i dalje propada, a budući da je od drveta i poplavljena, posljedice će biti sigurno velike.Direktor Turističke organizacije Plav Eldin Feratović juče nije odgovarao na telefonske pozive Portala RTCG.

Kućice od drveta koje je su donacija Norveške opremeljene su su bile solarnim panelom i akomulatorom, tako da je predviđeno da svaka ima svoje napajanje strujom, i sve je u startu bilo zamišljeno više nego dobro.

Drugim riječima, radi se o najsavremenijim kućicama norveškog tipa, projektovanim po svim modernim standardima.

„Zašto je došlo do ovog zastoja, niko ne zna da objasni. Bolje je bilo da kućice daju bilo kome, ovako od njih niko neće imati koristi. Stoje neupotrijebljene i propadaju“, smatra jedna od nesuđenih vlasnica, kojoj je kućica bila dodijeljena sam pred kamerama i odmah oduzeta.

Kada je Portal RTCG prvi put ukazao na ovaj problem, donatori su se zainteresovali jer je Norvežanima teško objasniti ovo što se može čuti - ulica, renoviranje, planovi privremenih objekata, tenderi. I tako tri godine. Iz nekih izvora bliskih političkim krugovima u Plavu, procurila je nepotvrđena  informacija da je taj resor svojevremeno držala jedna od ranije vladajućih stranaka, i da je ta stranka kućice obećala svojim aktivistima.

Prema saznanjima Portala RTCG, pored ove devastirane na obali Plavskog jezera, odnosno juče bukvalno u jezeru, još jedna kućica je postavljena ispred muzeja „Kula Redžepagića“, dok su tri stajale neiskorištene stoje u krugu Vatrogasnog, odnosno Komunalnog preduzeća.

Neki od građanskih aktivista u Plavu juče su nam dojavili da je jedna od te tri presotale postavljena visoko u planini, u mjestu Babino polje, kao portinica kod naplatne rampe za ulaz u NO Prokletije, i da je isto tako obijena i djelimično havarisana, što su dokumentovali i fotografijom.

„Ove kućice su imale preciznu namjenu, i nije jasno kako su mogle bez tendera da se dijele tako i da se prepusti da propadaju“, može se čuti u Plavu.

Ovaj projekat za bolji plasman lokalnih proizvoda, Norveška je početkom februara 2021. godine realizovala u Plavu i Petnjici pod nazivom „Norveška za vas – Crna Gora“. Opštine Plav i Petnjica su u tom projektu učestvovale sa 8.247 eura, dok je ostatak do 63 hiljade eura, bio donacija Norveške. Ova skandinavska zemlja je kroz ovaj projekat podržala manje razvijene opštine u Crnog Gori sa 250 hiljada eura. Pet kućica je tada dodijeljeno i Opštini Petnjica, a juče smo od stanovnika ove varoši mogli čuti da takođe nisu u funkciji i da stoje na jednom mjestu, pored rijeke, „ako ih poplave u srijedu nisu odnijele“.

Kada bi kućice u Plavu i Petnjici mogle biti stavljene u funkciju onako kako je zamišljeno, za sada se još ne zna. Ako to bude i relaizovano, kućice će praktično biti polovne. Ošte zime i vjetrovi na sjeveru Crne Gore čine svoje. Takav odnos prema donaciji, da je 63 eura, a ne 63 hiljade eura, prosto je nedopustiv, a da niko pri tome ne snosi nikakvu odgovornost.

Donatori se još nisu zvanično oglašavali. Na kućicama stoje table donatora na kojima piše „Postavljanje objekata za prodaju tradicionalnih proizvoda podržala Kraljevina Norveška“. 

Ovoj tabli i fotografijama koje je Portal RTCG dobio juče od građana Plava, suvišan bi bio bilo kakav komentar.  
                               

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније