Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ M.M.Lj. ]

07. 05. 2022. 13:50   >>  13:58 5

ĐURAŠKOVIĆ

Cetinjani drže čas kako se protestuje protiv agresije u Ukrajini

Građani Cetinja drže čas cijeloj Evropi kako se protestuje protiv agresije ruskog režima na nedužne ukrajnske građane i državu, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković. On je na otvaranju cvijetnog tepiha na Cetinju kazao da današnji dan posvećuju evropskom miru, slobodi i zajedništvu sa željom da naredni Dan Evrope dočekamo u miru i na Cetinju i u Briselu i u Kijevu.

U susret Danu Evrope, Evropska unija u Crnoj Gori postavila je veliki cvjetni tepih na trgu ispred Dvorca kralja Nikole na Cetinju. Tepih, satkan od 33.500 sadnica cvijeća, na površini od 230 metara kvadratnih, svečano su otvorili ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković.

Ambasadorka Popa pojasnila je da je dizajn tepiha inspirisan motivima cvijeća na parketu u samom dvorcu, čime se spajaju crnogorska i tradicija Evropske unije, jer svake druge godine sličan cvjetni tepih krasi glavni gradski trg u Briselu.

„Kombinovanje crnogorske i briselske tradicije je simboličan spoj, koji predstavlja naše prijateljstvo, partnerstvo i svijetlu zajedničku budućnost. Osim toga, svih trideset tri hiljade i petsto sadnica je lokalno uzgojeno i nabavljeno, jer smo željeli da podržimo lokalne cvjećare“, kazala je Popa.

Popa je pozvala građane Cetinja i drugih gradova da u narednih nekoliko dana posjete ovu cvjetnu kreaciju i pridruže se u obilježavanju Dana Evrope. Ambasadorka Popa je u svom govoru poslala i poruku solidarnosti i podrške Ukrajini.

„Naše srce je uz Ukrajinu koja se brani od agresije. Naše srce je takođe utkano u ovaj cvjetni tepih. Evropska unija i Crna Gora kao njen partner nastaviće da podržavaju ukrajinski narod na svaki mogući način“, poručila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori.

Gradonačenik Đurašković je naglasio da Cetinju pripada čast da se u njemu slavi Dan Evrope, jer iza sebe ima slavnu prošlost kraljevske prijestonice sa 12 diplomatskih poslanstava, koje podsjećaju da je Crna Gora bila 27. međunarnodno priznata država na svijetu.

„Danas naši sugrađani drže čas cijeloj Evropi kako se protestuje protiv agresije ruskog režima na nedužne ukrajnske građane i državu i želim javno da im se u ime grada zahvalim. Današnji dan zbog toga posvećujemo evropskom miru, slobodi i zajedništvu sa željom da naredni Dan Evrope dočekamo u miru i na Cetinju i u Briselu i u Kijevu“, kazao je Đurašković.

Cvjetni tepih, koji je osmislila pejzažna arhitektica Jelena Jestrović, krasiće dvorski trg do 10. maja. Nakon toga, sve sadnice biće posađene u parkovima i dvorištima javnih institucija, škola i vrtića na Cetinju. U „tkanju“ cvjetnog tepiha, Evropska unija u Crnoj Gori imala je pomoć Prijestonice Cetinje, kao i drugih partnera, među kojima su banke Erste, Crnogorska komercijalna banka, Addiko i NLB, lanac marketa IDEA, kompanije Air Montenegro i Ina, Nacionalna turistička organizacija, hoteli Regent i Hilton.

Predstavljen Polinator park – čudesni virtuelni svijet insekata oprašivača

Pored cvjetnog tepiha, građani Cetinja i turisti mogli su da uživaju i u Polinatoru parku – čudesnom svijetu insekata oprašivača. Polinator Park je nevjerovatna virtuelna stvarnost, o vjerovatnoj budućnosti koja nas čeka, ako ostanemo bez insekata oprašivača. Ovaj virtuelni svijet predstavlja spoj zološkog vrta, tematskog parka, interaktivnog muzeja i kristalne kugle. Ukoliko želite da ga „posjetite“, to možete uraditi i sjutra od 12h do 14h, kada će Polinator park biti postavljen pored cvjetnog tepiha.

Maj je Mjesec Evrope

Cvjetni tepih jedna je od aktivnosti, koju će EU info centar i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizovati tokom maja, koji predstavlja Mjesec Evrope. U petak 13. maja na Trgu Argentina u Podgorici organizuju veliki koncert, na kojem će nastupiti Who See, Buč Kesidi i Vojko V. Ulaz na koncert je slobodan. U maju je planirana i nagradna online igrica „EU na dlanu“, o kojoj više možete da saznate na društvenim mrežama EU info centra. Najviše aktivnosti planirano je u Evropskoj kući, koja će svoja vrata na adresi Trg Argentina br. 4 otvoriti posjetiocima sredinom maja.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније