Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

16. 03. 2022. 07:06 >> 07:08

VRIJEDNA PORODICA

Tri generacije Vukadinovića čuvaju stado na Marezi

Rijetki su buljuci ovaca na podgoričkim livadama. Ipak, kada cijela porodica vrijedno radi i kada ima volje rezultati ne mogu izostati.

Prije par dana zatekli smo tri generacije porodice Vukadinović iz Tološa oca Dragana, sina Draga i unuka Filipa kako čuvaju stado ovaca na livadi u Marezi na samo pet kilometara od užeg dijela Glavnog grada.

"U buljuku je stotinu i trideset velikih i malih, drži se i pedesetak koza i dvije krave. Ni u čemu se ne oskudijeva. Sve je domaće, velika smo porodica i valja raditi", kaže Dragan Vukadinović.

Ovih dana počeće zabran na livadama koje treba očistiti i nađubriti. Brzo će doći i vrijeme kosidbe i samo da bude rodna godina, nada se stari domaćin.

"Čuvaju se ovce dok ne počne zabran i onda se sele na Velje brdo. Kod nekadašnje turske kule na Veljem brdu ima i bistijerna koja ne presušuje tako da za stoku ima i vode. Vrijeme pokaže šta je dobro urađeno", kaže Dragan.

Svaki dan ispaše donosi uštedu sijena. Vukadinovići su spremili dovoljno kabaste stočne hrane ali je dobro i da ostane sijena za narednu zimu.

"Kada je moba okupimo se sa prijateljima i kumovima i sve se odradi kako valja i kako je red. Ispeče se jagnjeće meso, nalije domaća lozova rakija i vino iz Bandića i počastimo se ljudski i zasluženo", priča stari domaćin.

Vukadinovići nemaju nikakvih poteškoća da prodaju svoje poljoprivredne proizvode.

"I meso i sir se prodaju na pragu kuće. Ima posla ali se može i zaraditi za život porodice. Nema bogatstva ali se ne oskudijeva", ističe sin Drago.

U Tološima se obrađuje i zemlja ali samo za potrebe porodice. U Bandićima je i vinograd.

"Od sjedenja nema ništa i zato treba pošteno raditi jer se mirno spava", napominje Drago.

Stariji Vukadinović je cijeli radni vijek proveo kao vozač u nekadašnjem preduzeću Tara.

"Penzija je minimalna. Takvo je bilo vrijeme. Valjda će biti bolje", kaže Dragan.

Do tada treba vrijedno raditi i čuvati imanje.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније