Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

02. 06. 2023. 06:40 >> 16:18
3

AKCIJA U LUCI BAR

Ne zna se gdje su oduzete cigarete, tužilaštvo još vodi istragu

U Luci Bar je u maju prošle godine oduzeto 145.000 paketa cigareta, čija vrijednost iznosi više desetina miliona eura, ali javnosti je još nepoznato gdje se te cigarete nalaze i da li su uništene. Prema nezvaničnim informacijama Portala RTCG, cigarete su još u Crnoj Gori na lokaciji koja je pod nadzorom Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

Da bi dobili više informacija, obratili smo se Upravi prihoda i carina, ali oni su nam kazali da nadležni organi vode postupak. 

"S obzirom da vam je poznata aktuelna situacija u vezi oduzetih cigareta, obavještavamo vas da tražene podatke ne smijemo davati jer je u toku izviđajni postupak pred nadležnim organima i eventualno pokretanje krivičnog postupka protiv određenih pravnih i fizičkih lica", saopštili su nam iz Uprave prihoda i carina.  

Prethodno su i u januaru ove godine iz Uprave prihoda i carina Portalu RTCG saopštili da podatke o oduzetim cigaretama ne smiju davati jer je u toku izviđajni postupak pred nadležnim organima i eventualno pokretanje krivičnog postupka. 

Vlada Crne Gore imala je namjeru da zaplijenjene cigarete bez akciza ubaci na tržište i da na taj način ostvare prihod od tranzita duvanskih proizvoda preko Crne Gore.

No, šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Crnu Goru Mina Brajović kazala je duvan, duvanski proizvodi i proizvodna oprema moraju biti uništeni ili uklonjeni.

"Shodno članu 18, Protokola i članu 15.4(c) SZO FCTC definisana je posebna obaveza svih zemalja članica da obezbijede da sav konfiskovan duvan, duvanski proizvodi i proizvodna oprema moraju biti uništeni ili uklonjeni, pri čemu, shodno članu 1 Protokola precizno je definisano da "Konfiskacija" podrazumijeva trajno lišavanje imovine po nalogu suda ili drugog nadležnog organa" istakla je sredinom prošle godine Brajović za Portal RCTG.

Navela je da sve zemlje koje su pristupile Protokolu, a članice su Konvencije su dužne izvršavati preuzete obaveze u skladu sa duhom ratifikovanih sporazuma.

"Uvjereni smo da će Crna Gora, kao članica oba sporazuma, iskoristiti priliku da demonstrira svoje liderstvo i posvećenost naporima na planu eliminacije nezakonite trgovine duvanskim prozivodima, kao i da ispoštuje svoje međunarodne obaveze", objasnila  je Brajović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније