Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Туфик Софтић

19. 05. 2023. 06:59   >>  06:59

NAKON PRESUDE NASERU KELjMENDIJU

Šta je sa vezama u Crnoj Gori?

Kada je juče u Osnovnom sudu u Prištini Naseru Keljmendiju izrečena zatvorska kazna u trajanju od četiri godine i osam mjeseci, poslije deceniju okončana je ova duga sudska saga, ostalo je otvoreno pitanje šta je sa njegovim vezama u Crnoj Gori.

Keljmendija je 6. maja 2013. godine uhapsila kosovska policija na osnovu međunarodne potjernice, koju su izdale bosanske vlasti. Mediji u regionu objavili su mnogo ranije se Naser Keljmendi nalazi na čelu najjače albanske kriminalne porodice na Balkanu, koja vodi poslove iz Peći i Sarajeva. 

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva pisao je krajem 2009. kako Keljmendi i njegov klan upravljaju nizom firmi u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu, te imaju veze sa uticajnim ljudima u regionu.Prema podacima srpske policije, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina sa Kosova, koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se, preko Rožaja, doprema u Novi Pazar, a odatle u Zapadnu Evropu. 

"Politika" je objavila da je srpska policija, istražujući slučaj Darka Šarića, dobila saznanja da su ovaj Pljevljak i klan Keljmendija u bliskim odnosima, što je Keljmendi negirao. Prema dobro obaviještenim izvorima u šemi klana Nasera Keljmendija navedena su imena najmanje šezdeset ljudi, kao njegovih najbližih saradnika.

Taj izvor je još u to vrijeme tvrdio da je Keljmendi imao dobro razgranatu mrežu saradnika u Crnoj Gori, kao i jaku logistiku u vrhu tadašnjih bezbjednosnih službi i vlasti. I bosanska SIPA, tvrdila je da se uticaj Keljmendijeve organizacije osim BiH, proteže i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku, a da jedan krak stiže do Sjedinjenih Američkih Država, zbog čega je ranije povedena istraga, odnosno akcija “Besa” u koju se uključio i Američki federalni biro (FBI).

Ovaj izvor je ranije rekao da bi regionalni policijski kapaciteti bili nemoćni, da se nijesu umiješali stranci, što je završeno stavljanjem Keljmendija na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država. Kontroverznog kosovskog biznismena Nasera Keljmendija tadašnji američki predsjednik Barak Obama nazvao je narkobosom, i to rame uz rame sa Meksikancem Hoze Antonio Soto Gastelumom i Avganistancem Said Vzir Šarom. 

Keljmendi se, tako, našao u raljama stranaca. Optužnicu protiv Keljmednija vodio je specijalni tužilac EULEKS-a na Kosovu, Amerikanac Endrju Hjuz, dok je sudskim vijećem predsjedavao sudija iz Češke Ana Adamska Galante. Specijalni tužilac Euleksa je u listu nekretnina koje je kosovski bos stekao nelegalnim radnjama uvrstio i hotel „Kasa grande” u Ulcinju. Da je Naser Keljmendi u to vrijeme imao dobre konekcije sa tadašnjim crnogorskim vlastima, govori i podatak da je jedan od njegovih sinova, Liridon Keljmendi, bio je "stanovnik“ Bijelog Polja, sa ličnom kartom izdatom u ovom gradu na sjeveru Crne Gore. 

Kako i na koji način je mladi Keljmendi došao do ove lične karte, nije do kraja poznato, ali se vjeruje da su mu u tome pomogli pojedini funkcioneri crnogorske državne bezbjednosti. Prema faksimilu lične karte, Lirodon je u Bijelom Polju bio prijavljen na adresi naselje Kruševo.

Stara, nebiometrijska lična karta izdata je u MUP Bijelo Polje 9. juna 2004. godine, pod registarskim brojem 43401. Kao Liridonovo mjesto rođenja upisano je Peć, Srbija 1. jnauar 1983. godine, kao i matični broj 0101983..... Lična karta je izdata sa rokom važenja od deset godina, što je značilo da je lIridon mogao glasati na svim izborima u Crnoj Gori koji su u to vrijeme održavani. Prema dobro obaviještenom izvoru on je biračko pravo sa bjelopoljskom ličnom kartom koristio "više puta, a sasvim sigurno na referendumu 2006. godine“.

"Uslov za dobijanje lične karte je državljanstvo. Crnogorska policija je ranije negirala da Keljmendijevi imaju crnogorsko državljanstvo. Liridon nije mogao dobiti ličnu kartu u Bijelom Polju ako nije bio državljanin Crne Gore. Ovu ličnu kartu je u nerednom periodu često koristio za prelaske u Crnu Goru. Time su potvrđene direktne veze Keljmendijevih i crnogorskih vlasti koje su omogućile izdavanje lične karte“, kazao je taj izvor.

Takođe se ne zna da li je mlađani Keljmendi za bjelopoljsku ličnu kartu dao novac, ili je dobio kao "zaslužni građanin“. Liridon, ipak, nije uspio da u Bijelom Polju dobije i pasoš, pa je to kasnije pokušao da učinu u Kotoru. Tada su on i njegov brat Elvis uhvaćeni u tom „poslu“.

Crnogorska Uprava policije podnijela je krivičnu prijavu protiv Elvisa i njegovog brata Liridona. Oni su kasnije i osuđeni na zatvorske kazne od devet, odnosno sedam mjeseci, zbog toga što su na osnovu lažnih rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo u filijali MUP-a u ovom primorskom gradu zatražili crnogorska lična dokumenta. Liridon ih nije uspio dobiti, dok su Elvisu izdati pasoš i vozačka dozvola. Braća Keljmendi su to pokušali da urade za male pare, svega dvije hiljade eura, ali je prevara otkrivena. Službenici iz Kotora koji su pokušali da im pomognu i koji su u tome učestvovali, takođe su tada osuđeni na kazne zatvora.

Elvis je bio u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica crnogorske policije, ali se dugo slobodno šetao po Kosovu, pod drugim imenom, odnosno došao u posjed kosovskih dokumenata sa novim identitetom.Mediji su pisali i da se pridružio jednoj radikalnoj vjeskoj grupaciji vehabija, ali se Elvis Elvis Keljmendi se nije odricao luksuza i skupih automobila. Koristio je crni džip bosanskih registarskih oznaka. Bosanskih oznaka je i ’hamer’, dok je na crnogorske tablice, sa oznakama Rožaja, vozio ’mercedes’. 

Elvis Keljmendi u bjesktvu je od kada je osumnjičen za pokušaj ubistva Elvisa Hodžića iz suprotstavljenog sarajevkog klana. U Hodžića je ispaljeno sedam hitaca iz pištolja u Klubu Bad, u naselju Breka, ali je nekim čudom preživio. Kasnije se pričalo kako je Naser pokušao da mu novcem „izbriše“ sjećanje, ali je Hodžić, kako su pisali sarajevski "Dani“, izjavio da "Keljmendi ne može da ga kupi“.Osim Liridona i Elvisa, Naser Keljmendi ima i trećeg sina Besnika.

Svi oni su mu sinovi iz prvog braka sa Fatimom Blace sa Kosova. Nakon toga Naser je živio sa drugom nevjenčanom ženom, Jasminom Babić, u Sarajevu. Jednom prilikom izjavio je za medije da mnogo voli žene i automobile.“ Ja sam biznismen. Volim žene i automobile, i ako mi ko dođe glave to će biti žene”, rekao je Keljmendi.

Međunarodni istražitelji ne misle da je Naser Keljmendi biznismen. Dok se u proteklih deset godina nakon hapšenja čekao rasplet, bilo je jesno samo to da mu glave nisu došle žene.

Od novih crnogorskih vlasti se očekuje da otvore policijske tajne arhive i identifikuju crnogorske veze ovog narkobosa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније