Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Игор Мијановић [ TVCG ]

12. 05. 2023. 12:04 >> 12:05

EUROPOL

"Najveći balkanski narko-bosovi uhapšeni nakon istrage o kriptovanim telefonima"

Opsežna međunarodna operacija u Srbiji, Holandiji i Belgiji rezultirala je razbijanjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom u regionu Balkana, saopšteno je iz Europola. Srpske vlasti zaplijenile su imovinu ukupne vrijednosti oko 5 miliona eura.

“Dana 11. maja, u Srbiji i Holandiji su izvršene koordinirane racije koje su ciljale i na vođstvo kartela i na infrastrukturu distribucije. Još sedam članova ove kriminalne organizacije već je uhapšeno u Belgiji 2021”,navode u Europolu.

Podsjećaju i da su dvije osobe su ranije uhapšene zbog drugih krivičnih djela u Srbiji i Peruu, a još jedan osumnjičeni uhapšen je u Holandiji 8. maja 2023.

Uhapšene su ukupno 23 osobe, uključujući i troje vođa ove kriminalne organizacije, koje Europol smatra izuzetno važnim metama.

U Srbiji je, kako se navodi, uhapšeno 13 osoba i pretreseno 35 objekata.

Zaplijenjeno je 15 vrhunskih automobila i luksuzni nakit i satovi, procijenjene vrijednosti od oko 2 miliona eura, i skoro 3 miliona eura u gotovini.

Pronađeno je i oduzeto oružje i eksploziv, uključujući 2 snajperske puške, 3 automatske puške, pištolji, prigušivači, 24 detonatorske kapsule i 5 uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnih eksploziva, nekoliko stotina komada municije.

Iz Europola navode da je ova prekogranična akcija rezultat razmjene obavještajnih podataka u okviru Operativne radne grupe Europola koja ispituje korišćenje šifrovane komunikacione platforme Sky ECC, koja je dešifrovana u martu 2021.

“U saradnji sa Francuskom, Belgijom i Holandijom, i uz podršku Europolove jedinice za droge, Srbija je uspjela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i da mapira njihove kriminalne aktivnosti širom svijeta”, navode u Europolu.

Vjeruje se da ova kriminalna organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu direktno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora, ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi.

“Ova grupa je bila poznata u kriminalnom podzemlju po nasilju i umiješanosti u vrhunske pljačke. Jedna od meta uhapšenih u Srbiji bio je bivši vođa zloglasne kriminalne grupe Pink Panter”, ističu u Europolu.

Na osnovu analize sprovedene koristeći podatake Sky aplikacija, najmanje sedam tona kokaina zaplijenjenog u evropskim lukama 2020. godine dovodi se u vezu sa ovim kartelom. U Roterdamu u Holandiji zaplijenjeno je 700 kilograma kokaina, u Haseltu u Belgiji 1,2 tone dok je 5 tona kokaina zaplijenjeno u Arubi, na Holandskim Antilima.

“Kraljevi kriminala”, uhapšeni u Beogradu u okviru ove operacije, bili su najveći trgovci kokainom na Zapadnom Balkanu identifikovani u okviru tekuće analize podataka sa Skaj aplikacija, navode u Europolu.

Operativna radna grupa „Balkanski kartel“

Nedavno razbijanje tri šifrovana komunikaciona alata koje koriste kriminalci – Encrochat, Sky ECC i Anom – otkrilo je rasprostranjenost balkanskih kriminalaca u globalnoj trgovini kokainom i povezanim aktivnostima organizovanog kriminala.

Da bi odgovorio na tu prijetnju, Europol je stvorio Operativnu radnu grupu „Balkanski kartel“ i okupio zemlje širom Evrope i svijeta kako bi efikasno odgovorili na ovu prijetnju koja dolazi iz tog regiona. Ovaj akcioni dan je rezultat ove Operativne radne grupe koja je u toku.

„Sa preko 50 zemalja sa stalnim predstavništvom u Europolu – uključujući sve zemlje Balkana, Europol je mjesto gdje se takva saradnja može ostvariti. Konstantnom razmjenom obavještajnih podataka i odgovarajućom koordinacijom možemo poremetiti kriminalne mreže, razbiti njihove operacije i učiniti naše zajednice sigurnijim, kazao je zamjenik izvršnog direktora Europola Žan-Filip Lekuf (Jean-Philippe Lecouffe).

Pored toga, Evropolu je obezbijeđen kontinuirani razvoj obavještajnih podataka i analiza za podršku terenskim istražiteljima. Dva člana osoblja Europola bila su raspoređena u Beogradu, kako bi podržala vlasti Srbije u njihovim istražnim mjerama tokom akcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније