Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

K. J.

27. 03. 2023. 16:41 >> 16:41
1

HRA PISAO ABAZOVIĆU

“Adžić da suspenduje okrivljene za torturu”

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević, traži od premijera Dritana Abazovića da obezbijedi zakonito djelovanje ministarstva unutrašnjih poslova Filipa Adžića i suspenduje službenike Uprave policije koji su okrivljeni za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića.

HRA je prije tri nedjelje, 6. marta, poslala protestno pismo ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću zbog toga što od jula prošle godine nije suspendovao policijske inspektore okrivljene za iznuđivanje iskaza.

“Ovo je dovelo do toga da, pored ostalog, jedan od njih nastupi čak dva puta u medijima kao portparol Uprave policije. Ministar Adžić na ovo pismo do danas nije odgovorio, a neki od okrivljenih su i u petak viđeni u službenom vozilu na ulicama Podgorice”, ističe Gorjanc Prelević.

Obaveznu suspenziju okrivljenih službenika policije za krivična djela u vezi sa radom zahtijeva, podsjeća ona, Zakon o unutrašnjim poslovima, kao i međunarodni standardi ljudskih prava.

“Komitet UN protiv torture je i 2014. i 2022. godine izričito zahtijevao od Crne Gore da se svi službenici pod istragom za djela zlostavljanja odmah udaljavaju sa dužnosti i tokom kompletnog trajanja krivičnog postupka. Evropski komitet za sprječavanje torture (CPT) u kontinuitetu zahtijeva od crnogorskih vlasti da s najvišeg nivoa pošalju poruku nulte tolerancije torture. “Nepostupanjem u ovom slučaju, ministar Adžić daje sasvim suprotnu poruku”, istakla je Gorjanc-Prelević u pismu Abazoviću.

Rješenjem Osnovnog suda u Podgorici potvrđena je optužnica protiv petorice inspektora CB Podgorica, Danila Grbovića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića, Ivana Peruničića i Nemanje Vujoševića zbog krivičnog djela iznuđivanje iskaza iz čl. 166 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore na štetu Marka Boljevića.

“Boljević je istakao da su ga policajci primoravali da tereti Benjamina Mugošu i Jovana Grujičića za postavljanje eksploziva tako što su ga mučili elektro-šokerima u oblasti genitalija i butina, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i rukama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su prijetili da će ubiti i njegovu porodicu i djevojku”, zaključila je Gorjanc-Prelević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније